Smanjiti porez zakupcima

Emir Hrenovica, ministar privrede Kantona Sarajevo, danas je održao sastanak s predstavnicima KJP Centar "Skenderija" zbog teške situacije u kojoj se nalaze zakupci u ovom centru, te naglasio da mu se mora vratiti stari sjaj.

Republika Srpska 16.02.2015 | 19:13
Smanjiti porez zakupcima

Rekao je da je evidentan veliki broj problema, ali da postoji i veliki broj rješenja. Jedno od njih je, smatra, izdavanje poslovnih prostora malim privrednicima i, na početku, smanjivanje poreza za 50 posto.

Mišljenja je da je "Skenderija" dobro mjesto za otvaranje poslovnica apoteka, banki, pošte, te da u narednom periodu treba privući i takve klijente. Dodao je da zakupci u tom centru "životare", ali kada bi im se pridružilo još 100 zakupaca, problem bi bio gotovo u potpunosti riješen.

Hajriz Bećirović, direktor "Skenderije", istakao je da je održavanje sastanaka s predstavnicima resornog ministarstva značajan korak te da se nada da će rezultirati poboljšanjem rada "Skenderije".

Podsjetio je da je ranije predlagao Vladi Kantona Sarajevo niz rješenja, ali da "nisu pozdravljena".

"Prvo sam tražio da budu garant za kredit od 5.000.000 KM da napravimo ledenu dvoranu i da relaksiramo stanje u 'Skenderiji', a to bi godišnje pravilo minimalno 1.500.000 KM i većina problema bi bila riješena", istakao je Bećirović.

Prijedlog je bio i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa između "Skenderije", Vlade i preduzeća "ZOI '84".

"'Skenderija' je zaboravljena i od vlasti i od građana, ali nadamo se da ćemo krenuti s mrtve tačke", rekao je Bećirović.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dejan

17.02.2015 12:47

Ne vidim da je to nekome u interesu bilo gdje u BIH. U Prijedoru je stanje možda i najgore, na glavnom gradskom trgu robna kuća Patrija kao spomenik nekim boljim prošlim vremenima sama se urušava sa svoja 4 sprata korisnog prostora, dok se istovremeno prave polumontažni objekti za tržne centre oko grada, a dvorana nema ni održavanja postojećih priključaka, tekućih kvarova itd, a da ne pričamo o tome koliko je zakupa na dnevnom nivou dok naši pametnjakovići grade još jednu na periferiji grada. Znate suštinu? Nekad su javni radovi pokretali privredu, danas se u toj djelatnosti najlakše izvlači novac!

ODGOVORITE