Poslanici još na "bijelom hljebu"

Nakon što je zahtjev za ukidanje "bijelog hljeba" prošao proceduru Parlamenta BiH, ista priča se povela i u Parlamentu Srpske. Poslanici u Narodnoj skupštini dobijaju platu i šest mjeseci nakon isteka mandata, a inicijativu za ukudanje tih plata još niko nije pokrenuo.

Republika Srpska 14.02.2015 | 21:10
Poslanici još na "bijelom hljebu"

Među narodnim poslanicima sve glasnije se čuje priča o ukidanju plata bivšim poslanicima koje primaju šest mjeseci nakon isteka četvorogodišnjeg mandata.

Ipak, potrebno je samo pokrenuti inicijativu. Za sada se niko nije latio tog posla.

Ovu ideju podržavaju i mlađi narodni poslanici. Davor Šešić iz SDS - a poručuje da bi trebalo smanjiti bijeli hljeb barem na duplo manji iznos.

Veći problem su oni koji primaju plate po više osnova, u upravnim i nadzornim izborima, i dodatno kao narodni poslanici, tvrdi Šešić.

Istog mišljenja je i Dragan Čavić. Medijska prašina se podigla nakon što je Željka Cvijanović u prethodnom premijerskom mandatu tražila spisak svih koji primaju plate po više osnova i zahtijevala da se odaberu samo jedna plata i jedno radno mjesto, a sve ostalo po volonterskom osnovu.

Od tog poteza nije bilo mnogo vajde. Sve bi riješio zakon, i to onaj, nikad usvojeni, o sukobu interesa, tvrdi lider NDP – a.

Dvadeset osam bivših poslanika su ostvarili i koriste pravo da primaju poslaničku platu šest mjeseci nakon isteka mandata. Ukoliko ovu privilegiju iskoriste do kraja, budžet Srpske će biti tanji za 375 hiljada maraka.

(BN TV)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

sirogojno

14.02.2015 21:05

Bijeli hljeb sest mjeseci razovi tri mjeseca...hljeb je kruh ..hehe kakvi beteri

ODGOVORITE
Name

tigar

15.02.2015 06:24

Ma da obazrivi poslanici "kako ce jadnik kad ostane bez mandata prezivijeti" a radnici ne dobiju ni zaradjeno, a kamoli pola godine poslije otkaza.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

15.02.2015 15:15

Platu im treba ograničiti na pola iznosa plate diplomiranog inženjera, doktora, dipl farmaceuta, itd

ODGOVORITE