Simbol Brisela u srpskoj nošnji

Bronzana statua dječaka Pisa, koji je simbol Brisela, danas će u znak obilježavanja Dana državnosti Srbije biti obučena u srpsku narodnu nošnju - opanke, jelek i šajkaču.

Svijet 12.02.2015 | 12:20
Simbol Brisela u srpskoj nošnji

Iz Ambasade Srbije u Belgiji najavljeno je da će kratkoj ceremoniji otkrivanja statue danas u podne prisustvovati ambasador Srbije Vesna Arsić i briselski gradski funkcioneri.

Statua koja predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija Brisela podignuta je u čast dječaka iz srednjovijekovne legende koji je spasao grad tako što je urinom ugasio fitilj i spriječio osvajače da dignu u vazduh gradske zidine.

Šezdeset centimetara visokog Manekena, što na lokalnom narječju znači "čovječuljak" povremeno oblače u razne kostime, o čemu brine posebna gradska služba, a danas je peti put da se Dan državnosti Srbije u Briselu obilježava na ovaj način.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Opozicija

12.02.2015 11:27

Mrze nas tamo? Oni samo vole pare, cuvaju svoje interese. To sto mi ne mozemo da se uklopimo nigdje to je nas problem. Lazemo se da smo "nebeski". Ko nas malo poleti mi ga slavimo, cim malo padne mi ga gazimo. Nista nam nije sveto.

ODGOVORITE
Name

patriota

12.02.2015 11:34

Svaka cast na komentaru! Bravo! Pogodio si u srz! Slazemse sa tobom u potpunosti. Pa ovaj narod mora vec jednom da se pocne medjusobno postovati i cijeniti da bi ga i drugi postovali. Mora se osloboditi narodne epske poezije u politici i poceti cvrsto da stoji na zemlji. Narode moj, moramo ulagati u sebe da bi mogli da ponudimo nesto tom "trulom" zapadu.

Name

SRBIN

12.02.2015 11:28

AKO SU GA OBUKLI U SRPSKO ODELO, LEPO, AL, JA PRDLAŽEM DA SE ZOVE RADAŠIN DOK JE OVAKO OBUČEN.

ODGOVORITE