Apel zbog najave rušenja crkve u Prištini

Učesnici Međunarodne konferencije „Dostojanstvo, prava i slobode čoveka - hrišćanska dimenzija“, koja je održana u Sloveniji u organizaciji Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda, uputili su apel gradskim vlastima Prištine da odustanu od najavljenog rušenja hrama Hrista Spasa u centru Prištine.

Srbija 12.02.2015 | 09:15
Apel zbog najave rušenja crkve u Prištini

U završnom saopštenju trodnevnog skupa i pismu koje je upućeno u Prištinu, ističe se da bi rušenje nezavršenog hrama Srpske pravoslavne crkve (SPC) bio zločin prema civilizaciji i religiji, zbog čega se nadležni pozivaju da odustanu od svoje namere.

Apel je usvojen na predlog Aleksandar Čotrića, narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i šefa Stalne delegacije parlamenta u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja, saopšteno je danas iz Narodne skupštine.

Osamdeset učesnika međunarodne konferencije iz 24 zemlje, među kojima su i poslanici iz Srbije, Rusije, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Bugarske, Kazahstana, Jordana, Palestine i Jermenije, kao i vladike, sveštenici, profesori i predstavnici međunarodnih organizacija, obratili su se i vlastima Crne Gore, izražavajući protest zbog odluke da iz ove države bude proteran sveštenik SPC Velibor Džomić.

Konferencija je pre dva dana otvorena u Ljubljani u prisustvu predsednika slovenačkog parlamenta Milana Brgleza, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija, navedeno je u saopštenju.

Komentari / 0

Ostavite komentar