Prave nacionalne timove imaju samo Srbija, Litvanija i Letonija!

Retke su zemlje u Evropi za čiji nacionalne timove nije zaigrao makar jedan američki košarkaš, a Turska verovatno napušta to društvo.

Košarka 13.02.2015 | 09:40
Prave nacionalne timove imaju samo Srbija, Litvanija i Letonija!

Do početka ovog milenijuma, Turska nije bila bitan faktor u evropskoj reprezentativnoj košarci. Uglavnom se sve svodilo na njihovo puko učešće na evropskim prvenstvima. Ali, ogromna ulaganja koja su počela krajem prošlog veka u klupsku košarku i nastavila se do danas su od Turske napravila jednog od bitnijih faktora na košarkaškoj mapi Evrope.

Turska je od tada osvojila po jednu srebrnu medalju na evropskim i svetskim prvenstvima, između ostaloga zahvaljujući i činjenici da je bila domaćin na pomenutim takmičenjima. Turski klubovi godinama ulažu ogroman novac, ali im se još nije vratilo osvajanjem Evrolige. Danas neki od najboljih igrača i trenera brane boje njihovih klubova, a izgleda da se Turci neće libiti ni da ubizgavanjem finansijskih injekcija ojačaju i nacionalni tim.

Nekadašnji član Los Anđeles Lejkersa, Džordan Farmar je priznao da je u pregovorima sa turskom košarkaškom federacijom oko dobijanja državljanstva posle čega bi stekao uslov da zaigra za tu reprezentaciju. Farmar je nedvano potpisao za tursku Darušafaku gde igra za milionski ugovor, a verovatno će finansijski biti nagrađen i za uzimanje turskog pasoša.

Turska je do sada bila jedna od retkih košarkaški bitnijih nacija za koju nikada nije igrao neki američki košarkaš. Iako su uzimali igrače iz drugih zemalja poput Ersana Iljasove ili košarkaše sa Balkana poput Preldžića ili Turkdžana. Ali, Amerikanac do sada nije nosio dres turske reprezentacije.

Pored Turske, još se jedino podatkom da nisu uzimali američke plaćenike ponose Srbija, Litvanija i Letonija. Grci su imali Cakalidisa, koji je Amerikanac grčkog porekla, a imaju i tamnopute reprezentativce Skorcijanitisa (roditelji Grk i Kamerunka) i Adetokunba (roditelji iz Nigerije) koji su rođeni u zemlji Helena.

Amerikance u svojim redovima je imala većina evropskih reprezentacija. Za Špance je igrao Džoni Rodžers, za Italijane Den Gej, za Ruse Džej Ar Holden, za BiH Henri Domerkant, za Hrvate Dontje Drejper, za Crnogorce Omar Kuk, za Makedonce Lester Mekejleb, za Nemce Demond Grin, za Francuze Tarik Kirksej...

Komentari / 0

Ostavite komentar