Nemanja Gudelj - najbolji u Holandiji! Lijepo zvuči!

Zemlja Lala takvog igrača odavno nije dala! Kažu da je bolji od Depaja i Vajnalduma, a zove se - Nemanja Gudelj! „On nije ni za PSV, ni za Ajaks, već za veliki evropski klub“, dodaje Dik Advokat posle sedmice u kojoj je srpski reprezentativac izabran dva puta u tim kola.

Fudbal 12.02.2015 | 16:00
Nemanja Gudelj - najbolji u Holandiji! Lijepo zvuči!

Početkom 21. veka Holandija se klanjala Mateji Kežmanu (tri puta najbolji strelac tamošnjeg prvenstva, jednom igrač godine), pre dve sezone Filipa Đuričića su zvali „Krojf sa Balkana“ oduševljeni njegovim igrama za Herenven, a početkom 2015. tamošnja javnost netremice gleda u još jednog Srbina. Gleda i trlja oči, kao da se pita: da li je to Nemanja Gudelj bolji od „našeg“ Memfisa Depaja?

I svesno priznaje poraz, jer kapiten AZ-a vodi na listi najbolje ocenjenih igrača za sezonu 2014/2015 i uživa simpatije stručnjaka koji iz sedmice u sedmicu hvale njegov doprinos uspesima kluba iz Alkmara.
„Nemanja Gudelj nije fudbaler ni za PSV, ni za Ajaks, on bi odmah posle ove sezone trebalo da ode u veliki evropski klub“, prozoborio je doskorašnji selektor Srbije Dik Advokat (doveo Nemanju iz Brede 2013) posle još jedne blistave partije našeg veziste, koji je na gostovanju Groningenu upisao „samo“ jednu asistenciju, ali zavredeo visoke ocene u tamošnjoj štampi.

Toliko visoke da ga mu je ugledni Telegraf pod naslovom „Supersedmica za Gudelja“ posvetio celu stranu, na kojoj objašnjava da je u dve runde tamošnjeg šampionata izabran u tim kola i da mu je učinak na susretima sa Ajaksom i Groingenom (oba puta na gostovanjima i oba puta AZ slavio, 0:1 i 2:4) doneo prodor na čelo liste najbolje ocenjenih igrača, pošto je pretekao Žoržinja Vajnalduma iz liderskog PSV-a.

Naš as sad ima 118 bodova, Vajnaldum 117, a - na primer - Memfis Depaj, ta „zvezr“ od igrača i čiji golovi praktično nose Filipsovce ka prvoj titulu posle 2008. nalazi se na deobi tek 15 pozicije.

Doduše, to je samo statistika. Ona se u zemlji Lala neobično ceni, pa su tako stručnjaci sa Instituta za naprednu statistuiku OPTA izračunali da je Nemanja Gudelj fudbaler koji je postigao najviše golova van kaznenog gprostora u šampionatu Holandije ove godine - pet. Doduše, najviše je i pokušao (38), a nama posebno interesanta je činjenica da se na drugom mestu ove liste nalazi još jedan naše gore liste, Marko Vejnović iz Herenvena.

Nije ni čudo što ga, opet, želi Porto.
„Što se mene tiče mislim da sam spreman za iskorak, bilo to neki drugi holandski ili inostrani klub. Sve poštujem, mada sam definitivno zreo za promenu sredine. Prošlog leta postojalo je interesovanje Porta, ali se transfer nije ostvario. O tome sad uopšte ne razmišljam, želim da se fokusiram na AZ i doprinesem što boljim rezultatima kluba“, rekao je Gudelj.

A rezultati o kojima priča su izvaredni, u poslednje tri runde osvojeno je devet bodova, napraljen proboj do četvrtog mesta koje vodi u Ligu Evrope, a pravi isput za ekipu Džona van der Broma biće derbi sa PSV-om zakazan za petak.

Sjajna prilika da vidimo Nemanju Gudelja u obračunu sa Depajom (prvi strelac lige sa 15 golova), na terenu jedine neporažene ekipe ove sezone u Holandiji (PSV na Filips areni ima svih 11 pobede), ali bezu obzira da li će uspeti da se odupre moćnom lideru ostaje nepobitna činjenica u vidu dosadašnejg učinka (osam golova i tri asistencije) i valjda logično pitanje:
„Kad će tako da igra za reprezentaciju?“

Komentari / 0

Ostavite komentar