Analiza: Hoće li Danko sad igrati za Srbiju?

Odlaskom u drugu ligu Kine, prvi napadač Srbije nažalost više neće biti na oku selektoru Orlova.

Fudbal 12.02.2015 | 15:40
Analiza: Hoće li Danko sad igrati za Srbiju?

Partizanov trener Marko Nikolić reče da je odlaskom Danka Lazovića ostao bez desne ruke. S obzirom da je iskusni napadač bio drugi strelac lige sa devet golova i drugi asistent Partizana u našoj Superligi sa pet uspešnih gol dodavanja, razumljiv je vapaj Marka Nikolića.

Ali gledajući interes srpskog fudbala i imidž reprezentacije Srbije, onda su Nikolićevi problemi minorni u odnosu na hendikep koji će zadesiti nacionalni tim Srbije. Udarna igla Orlova odlazi u drugu ligu Kine i ništa više neće biti isto. Taman kada je opet postao jedan od ključnih i standardnih igrača Srbije, Lazović više neće biti na oku novom selektoru Ćurčiću. Daljina i neatraktivnost takmičenja u kojem će Lazović igrati, sigurno će mu umanjiti šanse da nastavi sa reprezrentativnom karijerom koju je volšebno oživeo za vreme Dika Advokata kada je aktiviran iz reprezentativne penzije. Iako je pre nekoliko godina bio decidan u tvrdnji da nikada opet neće obući dres Srbije.

Advokat je tada u Lazoviću video spasonosnu terapiju za neefikasnost Orlova. Naravno kao i svaki selektor pre njega, Holanđanin je bio potpuno nezavisan u izboru igrača i imao je punu podršku FSS. Jer kao što je Tomislav Karadžić više puta naglasio, nacionalni tim Srbije je izolovan od strane menadžerskih uticaja koji su zlo koje jede srpski fudbal. Zahvaljujući čvrstom i rigidnom odnosu FSS prema menadžerima, u našoj reprezentaciji je uvek i svako mogao da dobije fer šansu. Uostalom, tako su FSS i Siniša Mihajlović učinili veliku uslugu Nemanji Matiću i naterali ga da zagrize i napreduje kako bi se izborio za šansu pored Radovanovića, Mijailovića, Ignjovskog i ostalih konkurenata u timu. Sigurno je to imalo uticaja na Matićev meteorski uspon i kasniju selidbu u Čelsi...

Upravo je zdrava konkurencija najbolji način da se ojača kolektivni duh i da reprezentacija napreduje. Tako se u toj poštenoj i pravoj sportskoj atmosferi opet ukazala i prilika za Danka Lazovića, pošto se ispostavilo da nije rekao poslednju reč u reprezentaciji. Njegov poziv u nacionalni tim je tada bio iznenađenje samo za neupućene. Partije u Superligi Srbije nisu mogle da prođu oštrom oku Dika Advokata i njegovih savetnika.

Kada se Srbija u Jermeniji jedva spasila poraza zahavljujući Vladimiru Stojkoviću, bilo je jasno da po ko zna koja zaredom rekonstrukcija u reprezentaciji nije krenula baš u najboljem smeru. Bila je potrebna šok terapija! I usledila je već u sledećem meču visokog napona protiv Albanije. Advokat je u Lazoviću video spasioca i napadač Partizana je startovao od prvog minuta u meču koji se nikada neće završiti. U nedostatku pravih rezultata, u Srbiji se uvek nađe ugao iz kojeg nije sve tako crno. Kao što se i danas prepričava istorijskih sat vremena dobrog fudbala Mihajlovićevog tima protiv Belgije, tako će se pamtiti i onih nekoliko Lazovićevih poteza protiv Albanije. Uostalom, nije sve u rezultatu i golovima. Ima nešto i u perspektivi i pogledu u budućnost.

Lazović je tada zbog nekih karakterističnih kvaliteta i onog sjajnog nezavršenog poluvremena protiv Albanije postao sadašnjost i budućnost Srbije. Opcija broj jedan u odnosu na Đorđevića koji je tada imao na golgeterskom saldu šest golova u Seriji A. Kao i u odnosu na jednog od najskupljih mladih napadača Evrope, Aleksandra Mitrovića kojem se vrednost kreće između 15 i 20 miliona evra.

Već protiv Danske se nije postavljalo pitanje ko treba da igra u napadu. Lazović je bio udarna igla u meču u kojem je Srbija završila kako je završila... Završio je svoju misiju i Advokat, a na njegovo mesto je postavljen Ćurčić kojeg je čekao prijateljski okršaj protiv neugodne Grčke. Tada je novi selektor odlučio da izmeša karte, pa je standardni napadač Lazović pošteđen druge utakmice u roku od četiri dana i šansu da se dokaže je dobio Mitrović. Uostalom, standardna je praksa da selektori najbolje igrače odmaraju u prijateljskim duelima.

Verovatno je i taj reprezentativni staž uticao da Lazović napusti Srbiju. Prošlog leta je bio najbliži selidbi u grčkog drugoligaša AEK, ali je ipak odlučio da ostane. Ovoga puta je stigla ponuda iz Kine koja se ne odbija. Verovatno ni Kinezi nisu mogli da se načude kako njihov drugoligaš dovodi prvog špica reprezentacije u kojoj igraju oni poznati fudbaleri poput Ivanovića, Matića, Kolarova...

Druga liga Kina je ove zime postala pravi El Dorado za najbolje produkte srpskog fudbala. Naš najuspešniji selektor Radomir Antić je postao član drugoligaškog karavana Kine i za sobom povukao i Nenada Milijaša koji je bio najbolji igrač Crvene zvezde poslednjih nekoliko godina, pre nego što se oprobao u drugoj ligi Turske. Nesuđeni selektor Srbije Aleksandar Stanojević se takođe pronašao u drugoj ligi Kine i kada već nije imao sreću da sarađuje sa Lazovićem u nacionalnom timu, označio ga je klupskom rukovodstvu kao neophodno pojačanje. Kinezi se naravno nisu bunili, jer dolazi prvi špic reprezentacije Srbije!

Da li je ovim transferom završena reprezentativna karijera Danka Lazovića, pokazaće vreme. Ali, ako je Dragan Stojković Piksi mogao svojevremeno da dolazi iz Japana čak i na prijateljske mečeve, zašto primer legendarne „desetke“ ne bi sledio i standardni napadač Orlova. Pokazalo se da je neophodan Srbiji. Ima šansu i da razbije prokletstvo reprezentativnih bisera poput Alena Stevanovića ili Srđana Mijailovića, sada i Nenada Krstičića kojima je odlazak u drugoligaške klubove zatvorio vrata nacionalnog tima.

Komentari / 0

Ostavite komentar