Izvoz oružja Ukrajini nije spoljnopolitički interes

Predsjedništvo BiH usvojilo je stav da izvoz oružja i vojne opreme iz BiH u Ukrajinu u ovom trenutku nije u spoljnopolitičkom interesu BiH, jer ne doprinosi regionalnoj bezbjednosti, stabilnosti i aktuelnim međunarodnim diplomatskim naporima za postizanje mirnog rješenja krize u Ukrajini.

Bosna i Hercegovina 11.02.2015 | 14:06
Izvoz oružja Ukrajini nije spoljnopolitički interes

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH zauzet je i stav da se kriza u Ukrajini može riješiti samo mirnim, demokratskim sredstvima, putem političkog dijaloga i pregovora, uz puno poštovanje međunarodnog prava.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da se spoljna politika BiH prema međunarodnim partnerima zasniva na otvorenosti i ravnopravnosti, uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, principu miroljubive saradnje, poštovanju međunarodnog prava i uvažavanju obostranih interesa.

Predsjedništvo BiH pozdravilo je aktuelnu inicijativu njemačkog kancelara Angele Merkel i francuskog predsjednika Fransoa Olanda, te pozvalo sve aktere da se na konstruktivan način uključe u dijalog i pregovore kako bi bilo postignuto mirno rješenje krize u Ukrajini.

Ministarstvo inostranih poslova BiH i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zatražili su od Predsjedništva BiH stav povodom izvoza oružja iz BiH u Ukrajinu.

Boris Tučić je podnio ostavku na mjesto ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, jer nije želio dati saglasnost za prodaju oružja iz BiH Ukrajini.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

miki

11.02.2015 13:16

Opet Mladen Ivanic sjeba dodika...redovni si gubitnik milokrade

ODGOVORITE
Name

ZE SDS

11.02.2015 13:17

Svaka čast.

ODGOVORITE
Name

naravno

11.02.2015 13:20

Vidis kako se moze kad se hoce...umjesto svadje da svaki narod iskoristi svoje veze sa tradicionalnim vezama i da se u ovu zemlju ulaze sa svih strana da se normalno radi zaradi i zivi zivotom dostojnim covjeka...kad to osjetimo svaki narod ce svoje radikale znati ignorisati...mislim da smo sazreli za ovo i predsjednistvo je poslije dugo vremena jednoglasno i vehabije vise niko ne podrzava vaz kao ni Seselja ni radikale...makar ce nasoj djeci bit zivot bolji...

ODGOVORITE
Name

ISMET

12.02.2015 07:36

Ovo ne znači da neće doći do izvoza jer predsjedništvo samo daje mišljenje odluku donosi MVP što je i uradilo.Izvoz ide

ODGOVORITE