Troje osumnjičenih za podršku terorizmu državljani BiH

Od šest osoba porijeklom iz BiH protiv kojih je u SAD pokrenut postupak zbog sumnje da su podržavale terorističke aktivnosti, tri su još državljani BiH, rekao je Nebojša Regoje, načelnik Kancelarije za odnose s javnošću u Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

Bosna i Hercegovina 11.02.2015 | 11:45
Troje osumnjičenih za podršku terorizmu državljani BiH

Ambasada Bosne i Hercegovine u Vašingtonu je od Kancelarije pravnog savjetnika u Ministarstvu spoljnih poslova SAD dobila informaciju o pokretanju postupka protiv 6 osoba porijeklom iz BiH pod sumnjom da su pomagale Islamskoj državi Iraka i Levanta (ISIL).

Regoje je rekao da su troje uhapšenih, koji su legalno boravili u SAD-u, dvoje sa statusom izbjeglica i jedna osoba s dozvolom stalnog boravka, još državljani Bosne i Hercegovine, dok su ostali državljani SAD-a.

Međutim, u skladu s uobičajenom praksom, MVPBiH ne može u javnost iznositi podatke o identitetu uhapšenih osoba.

Prema informaciji Kancelarije pravnog savjetnika, državljani BiH su prilikom hapšenja upoznati o pravu da zatraže konzularnu pomoć od nadležnog diplomatsko-konzularnog predstavništva, ali se niko od tih osoba, niti članova njihovih porodica, nije obratio zahtjevom za pomoć bh. diplomatsko-konzularnim predstavništvima u SAD-u, tj. niti Ambasadi BiH u Vašingtonu niti Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Osoblje DKP-a nastavlja da prati razvoj situacije i u slučaju potrebe ili zahtjeva državljana BiH za konzularnom pomoći učiniće sve što je u skladu s međunarodnim konvencijama.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ОО7

11.02.2015 11:58

КАД ТРИ БОСАНЦА МОГУ СРУШИТИ АМЕРИКУ (САД) СВАКА ИМ ЧАСТ. АЛ, ТО ЈЕ ОНО:САСТАЛИ СЕ АМЕРИКАНАЦ, РУС И БОСАНАЦ.

ODGOVORITE
Name

xxx

11.02.2015 21:11

Tako ti je to...primiš bijedu,nahraniš ga bijelim hljebom a onda mu terorizam dodje iz guzice u glavu.Hiljade albanaca,gladnih i žednih, sto sada bijeze u evropske zemlje,za godinu dana kada se dobro najedu govorice kako su došli u šejtansku zemlju

ODGOVORITE