Pet srpskih talenata koji su ''nestali''!

Milioni, avioni, slava, devojke i nebrušeni talenat - nepisani je recept za propast mladog fudbalera. Fudbalski biseri nespremni trče u inostranstvo pre nego što čestito postanu fudbaleri.

Fudbal 10.02.2015 | 15:40
Pet srpskih talenata koji su ''nestali''!

Dugačak je spisak takvih klinaca koji su mislili da kao tinejdžeri znaju ono što se godinama uči i da mogu ono što ni najboljima često ne pođe za rukom, a obećavali su mnogo. U duelu sa vršnjacima su bili dominantni, privukli pažnju skauta, menadžera, a ovi klubova i onda su počeli da slušaju bajke. Rešili su da požure, da sve stepenike preskoče i osvoje svet.

A onda su se susreli sa - seniorima. Sa seniorima u najboljim ligama i završili su neslavno. Po drugim ili trećim rangovima, gde sada ponizno moraju da dokažu da vrede. A mogli su da rastu u Srbiji, u svojoj sredini gde bi mnogo brže postali vedete.

Možda najpoznatije ime tog spiska je Nemanja Radonjić, ekstratalenat Partizana, koji hoće i kaže da može da bude Ronaldo. Oko njega su se lomila koplja dosta klubova, a on je morao preko Rumunije do Rome i onda u - mladi tim Empolija. Obećavao je mnogo, ali umesto da sada igra u nekom od najvećih srpskih klubova, on nema mesta ni u Empoliju.

Slična priča je i sa ekstratalentom Vojvodine Danijelom Aleksićem, koji je prerano postao zvezda, otišao u Đenovu, a onda se seljakao uglavnom po nižim rangovima evropskog fudbala u potrazi za sobom kakav je mogao biti. Sada čeka šansu u Poljskoj, ali je ne dobija.

Ali Zvezdini klinci ipak prednjače u poteri za srećom van kluba. Filip Janković je važio za čudo od deteta. Robert Prosinečki ga je sa 16 godina gurnuo u vatru. Ali njemu je to bilo malo. Hteo je u Romu, koja se igrala sa njim i slala ga u Parmu, a sada ima sedam nastupa sa klupe u dresu drugoligaša Katanije. Valjda je to bolje nego biti standardan prvotimac u Crvenoj zvezdi.

Uroš Ćosić je imao nešto drugačiji put, ali i njemu je u jednom trenutku Zvezda bila mala. Otišao je u moskovski CSKA, tamo kao klinac nije mogao da prođe, pa se vratio na “Marakanu”, ali kratko. Poslali su ga Rusi u Peskaru i prodali joj ga, ali je on sa njom ispao u Seriju B. Tamo je igrao da bi ove zime opet morao na pozajmicu, i to u Frozinone.

Drugi Zvezdin klinac štoper Milan Milanović je na papiru član Palerma, gde uglavnom popunjava broj na treninzima, a klub iz Sicilije će mu uskoro servirati novu pozajmicu! Posle Sijene i Vičence, Milanović će morati da se dokazuje članu Serije B Trapaniju.

Za sve njih ipak još ima šanse da postanu pravi.

Top 5 nedokazanih talenata:
Nemanja Radonjić - Partizan, Roma, mladi tim Empolija
Danijel Aleksić - Vojvodina, Đenova, Sent Etjen, Avinjon, Lehija Gdanjsk
Filip Janković - Crvena zvezda, Roma, Parma, Katanija
Uroš Ćosić - Crvena zvezda, CSKA, Peskara, Frozinone
Milan Milanović - Crvena zvezda, Lokomotiva (Moskva), Palermo, Sijena, Vićenca, Trapani

Komentari / 0

Ostavite komentar