Posebna sjednica o izjavi Predsjedništva u srijedu

U Narodnu skupštinu Republike Srpske stigla je inicijativa predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za održavanje posebne sjednice na kojoj bi narodni poslanici trebalo da izjasne o novoj zajedničkoj izjavi Predsjedništva BiH o evropskom putu. Kolegijum Narodne skupštine zasjedati sutra u 9.00 časova, pa se očekuje da ona bude održana u srijedu.

Republika Srpska 09.02.2015 | 20:00
Posebna sjednica o izjavi Predsjedništva u srijedu

Posebna sjednica, na kojoj će poslanici razmatrati usaglašenu izjavu Predsjedništva BiH o evropskom putu, trebalo bi da bude održana u srijedu, 11. februara, u poslijepodnevnim časovima.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković smatra da je jedino parlament Republike Srpske taj koji zadužuje Vladu i institucije da rade na evropskom putu BiH i Republike Srpske.

Opozicija smatra da je povodom izjave Predsjedništva vlast potegla raspravu koja nije utemeljena.

Predsjedništvo BiH potpisalo je 29. januara izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU, na inicijativu Velike Britanije i Njemačke.

Prvu verziju izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU Predsjedništvo BiH utvrdilo je 31. decembra 2014. godine, ali su lideri SNSD-a, DNS-a i SP-a tražili da izjava mora da poštuje ustavni poredak u BiH, da se jasno naznači šta su čije nadležnosti i da ona ne može da bude bilo kakav osnov za prenošenje nadležnosti sa entiteta na BiH.

Na posebnoj sjednici bi trebalo da se obrati i srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar