Kultne izjave Dijega Simeonea!

"Čolo" pomera granice sa Atletikom, a to nije lako. Upoznajte ga malo bolje kroz neke citate iz intervjua i neke isečke iz autobiografije.

Fudbal 10.02.2015 | 08:00
Kultne izjave Dijega Simeonea!

Dijego "Čolo" Simeone nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Bilo da nervira one koji ne vole ratnički pristup, nešto grublju igru, vojnički marš njegovih fudbalera s jednog na drugi kraj terena i obratno, bilo da oduševljava one koji su rasli uz kult Robina Huda, koji vole kad neko mali i siromašan opljačka bogataša i podeli to sa sebi sličnima.
Simeone, voleli ga ili ne, piše istoriju španskog i evropskog fudbala sa Atletiko Madridom, a to nije slučajno.

Evo nekih izjava i fudbalskih načela ovog mladog argentinskog trenera, koji je bio strastven fudbaler svojevremeno. Ali nesebičan, kakav je i sada.

"Želim da se zahvalim majkama svih mojih igrača što su im podarile tako velika muda", posle plasmana Atletika u finale Lige šampiona, prošle sezone.

"Rekao sam navijačima, ko god ne misli da možemo da igramo to finale sa Bokom, neka ne dolazi na stadion uopšte", uoči poslednjeg kola Aperture i gostovanja na "Bombonjeri". Estudijantes je pobedio 1:2, iako je bilo 1:0 u 4. minutu i osvojio titulu na gol razliku.

"Uvek pre početka sezone pitam svoje igrače kakvu sezonu priželjkuju. Da li onu u kojoj igraju sve utakmice i završavaju na nižim pozicijama u svim važnim takmičenjima? Ili bi više voleli da igraju 20 od 38 mečeva, daju osam do deset golova i na kraju budu šampiona? Uvek upali. Uvek izaberu drugu opciju", detalj iz autobiografije.

"U Atletiku svi sede za istim, dugačkim stolom. To je jedini način, jer ne mogu da izbegnu kontakt očima, ne mogu da se ne gledaju u lice. Tada nema tajni. Svi zajedno, svi govore. To šalje snažnu poruku".

"Ne želim igrače koji hoće da budu glavni likovi u timu. Ako ne dajete sve od sebe i ja to primetim, neko drugi će vam uzeti mesto u timu. Ništa nije garantovano, ako se uspavaš, letiš napolje", opisao je Simeone kako je osvojio titulu u Primeri 2014. godine.

"Igrač koji više voli da je velika riba u malom klubu će gledati sve važnije utakmice preko TV ekrana".

"Jednom smo išli autobusom na utakmicu i na radiju je voditelj objavio da je Dijego Kosta dao gol za Rajo Valjekano. Iste sekunde ceo autobus je počeo da slavi. Meni je to privuklo pažnju, jer to nije normalna stvar u fudbalu. Pomalo je čudno da tako velika grupa igrača proslavi gol bivšeg saigrača", opisao je Simeone detalj iz sezone 2011/12, koju je Kosta proveo na pozajmici u Rajo Valjekanu sa neizvesnim povratkom u klub na kraju sezone.

"Morate da osećate strah u ovom sportu. Iz straha se rađa hrabrost, strah vam pomaže da ostanete oprezni".

"Rekao sam im da oni nisu nepobedivi i da, ako postoji jedan odsto šansi da prođemo, da ćemo mi to uraditi", opisao je "Čolo" govor uoči revanš utakmice polufinala Lige šampiona od prošle sezone, koja je završena pobedom nad Čelsijem u Londonu i plasmanom u finale.

"Igrači na klupi za rezerve i oni na tribinama su jednako važni u svakoj utakmici koliko i oni u startnih 11. Titule ne osvaja 11 igrača, već ceo tim".

"Kada se utakmica završi i na video bimu bude ispisano 'šampioni' tada se trener povlači. Od tog trenutka, jedini protagonisti su igrači".

"Ja vodim ekipu kao da se radi o mojoj porodici. Zato su svi važni i svakome dajem na značaju, od predsednika kluba do kosača trave. Najteži deo posla je da učiniš da se svi osećaju bitnim unutar grupe. To je težak zadatak. Ali, ako ostvarite takvu stvar, lakše ćete uspeti na teškom putu".

"Ne verujem previše u faktor sreće. Više verujem u rad, posvećenost, požrtvovanje i mogućnosti".

"Grupa mora da je blizu tebe. Mora da ti veruje. Ako ima i najmanju sumnju u tebe, problemi će se samo ređati jedan po jedan".

"Živim fudbal i život neverovatnim intenzitetom. Imam spektakularnu motivaciju za sve što moram da uradim. Poludim. Nešto počne da ide mojim venama i učini me veoma uzbuđenim. Ako bilo ko misli da ne mogu da srušim zid udarcem glavom, vara se".

"Život služi da pobeđuješ. Bez da gaziš preko bilo koga, ali da ostvaruješ ciljeve".

"Izvini što ti nisam poklonio titulu svetskog prvaka, koju sam tako silno želeo da ti poklonim", rekao je još 1994. godine, kao mlad fudbaler, Dijego "Čolo" Simeone svojoj supruzi i rasplakao se zbog rane eliminacije Argentine sa SP u Americi.

Komentari / 0

Ostavite komentar