Preminuo čuveni Udo Latek!

Preminuo jedan od najtrofejnijih trenera u istoriji nemačkog fudbala - Udo Latek (1935 - 2015).

Fudbal 05.02.2015 | 13:20
Preminuo čuveni Udo Latek!

Poznati nemački fudbalski trener Udo Latek preminuo je u sredu u 80. godini života.

Latek se smatra jednim od najvećih stručnjaka u istoriji Bajerna iz Minhena, na čijoj je klupi sedeo u dva navrata, od 1970. do 1975. i od 1983. do 1987. godine.

"Vest o smrti Uda Lateka nas je duboko potresla. Njegovo ime je usko povezano sa uspesima Bajerna i stvaranjem velike trofejima bogate istorije", rekao je Karl Hajnc Rumenige, predsednik šampiona Nemačke. Rumenigea je kao 18-godišnjaka u Bajern doveo upravo Latek, a sa njim su stigli još Uli Henes i Paul Brajtner.

Latek je u svom prvom mandatu na klupi Bajerna tri puta bio prvak države, osvojio tri nacionalna kupa i Kup evropskih šampiona. Kada se posle osam godina vratio u bavarski klub, osvojio je još tri "salatare" i dva kupa.

Od 1975. do 1983. godine trenirao je Borusiju iz Menhengladbaha (dve vezane titule i Kup UEFA), Borusiju iz Dortmunda i Barselonu. Sa Kataloncima i Maradonom u timu osvojio je Kup kupova 1982. godine, pored Kupa kralja i Liga kupa.

Trenirao je još Keln i Šalke, a poslednji klub koji je vodio bila je dortmundska Borusija 2000. Punih pet godina na početku trenerske karijere proveo je kao asistent Helmuta Šena u stručnom štabu nacionalnog tima Nemačke.

Komentari / 0

Ostavite komentar