''Orlići'' danas dobijaju rivale za EP 2017.

Sistem takmičenja menja se od novog ciklusa, pa će pobednici grupa direktno na završni turnir (ne idu više svi u baraž) koji će za dve godine brojati 12 selekcija.

Fudbal 04.02.2015 | 13:00
''Orlići'' danas dobijaju rivale za EP 2017.

Nova generacija mlade fudbalske reprezentacije Srbije u četvrtak u Nionu dobiće rivale u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope 2017. godine, a uoči žreba svrstana je u drugi šešir sa selekcijama Rusije, Švajcarske, Švedske, Izraela, Ukrajine, Slovačke, Rumunije i Belgije.

Ukupno će biti šest šešira, jer će u narednim kvalifikacijama učestvovati gotovo sve zemlje članice UEFA, osim Gibraltara, a u prvom šeširu, kao nosioci grupa, su Španija, Engleska, Italija, Nemačka, Francuska, Češka, Portugalija, Holandija i Danska.

Posle dužeg vremena promenjen je sistem takmičenja, pa je od 2017. godine broj ekipa na završnom turniru sa osam povećan na 12 učesnika. Takođe, smanjen je broj grupa i od narednih kvalifikacija reprezentacije će biti svrstane u devet, umesto dosadašnjih deset, u sedam grupa biće po šest ekipa, a u dve po pet.

Na prvenstvu Evrope 2017. godine, koje će biti održano u Poljskoj, igraće se po novom sistemu. Uz domaćina takmičenja, pravo učešća izboriće prvaci grupa, a od četiri najbolje drugoplasirane ekipe u kvalifikacijama kroz baraž će biti dobijena još dva učesnika.

Srbija je i u prošlom ciklusu, u kojem je stigla do završnice u Češkoj juna ove godine, bila u drugom šeširu. Na putu ka završnom turniru u Pragu Srbija je u baražu eliminisala dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope, Španiju. Kvalifikacije za novo prvenstvo Evrope, za igrače rođene 1994. godine i mlađe, počeće krajem marta.

Naša reprezentacija će zbog učešća na finalnom turniru u Češkoj i nastupa selekcije do 20 godina na Svetskom prvenstvu u Novom Zelandu, kvalifikacije početi sledeće jeseni. Delegaciju Fudbalskog saveza Srbije na izvlačenju grupa u Nionu predstavljaće aktuelni selektor reprezentacije do 20 godina Veljko Paunović i tim menadžer Pavle Simić.

Sastavi ostalih šešira na žrebu:

Treći šešir:
Turska, Slovenija, Austrija, Grčka, Škotska,
Hrvatska, Norveška, Jermenija, Crna Gora.

Četvrti šešir:
Finska, Vels, Mađarska, Island, Bosna i Hercegovina,
Gruzija, Moldavija, Republika Irska, Belorusija.

Peti šešir:
Bugarska, Kipar, Makedonija, Litvanija, Azerbejdžan,
Kazahstan, Albanija, Letonija, Estonija.

Šesti šešir:
Farska Ostrva, Severna Irska, Luksemburg,
Malta, San Marino, Andora, Lihtenštajn.

Komentari / 0

Ostavite komentar