Pronaći zajednički jezik za Zakon o radu

Ministar rada i boračko–invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović smatra da će Vlada i socijalni partneri u ovoj godini uspjeti da pronađu zajednički jezik u pogledu donošenja novog Zakona o radu i naglašava da se ovim aktom ne smiju ugroziti dostignuta prava radnika i stepen kolektivnog pregovaranja.

Republika Srpska 04.02.2015 | 11:16
Pronaći zajednički jezik za Zakon o radu

Savanović je istakao da ovaj zakon treba da bude afirmativan i da niko od socijalnih partnera ne smije da se plaši da će se donijeti rješenja na štetu postojećih prava.

"Mislim da će biti teže sa sindikatom, ali moramo proći kroz to da bismo došli do rješenja koje će podići efekat rada i ekonomiju", rekao je Savanović za "Glas Srpske".

Govoreći o redovnosti isplate penzija, Savanović je rekao da dugovanja prema Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja iznose 435 miliona KM, ali da isplata nije sporna i da se naplata doprinosa može poboljšati oštrijim kažnjavanjem obveznika koji ih ne plaćaju i jačanjem privrede.

Prema njegovim riječima, naknade za boračke kategorije u ovoj godini nisu umanjivane, dok je za samozapošljavanje djece poginulih boraca predviđeno oko milion KM, a za ratne vojne invalide i demobilisane borce 1,5 miliona KM.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

04.02.2015 11:06

Ovdje neko nije normalan. 20 godina usklađuju zakone! Hvali se da boračka davanja neće biti umanjena, pa gdje će biti manja nego što su sada?! Koš Jedan demogog iz SNSD-a.Javno ili tajno nema veze. Vjerovatno će ubrzo i on postati milioner. Šta je sa mrljavim predsjednikom Boračke organizacije? Osim pomena naših poginulih saboraca treba raditi svoj posao! Izgleda mi smo već mrtvi za svakog pa i ovog već šta je po činu... Svima treba nogu u zadnjicu i dovesti poštene i efikasne ljude. Ovi samo gledaju kako da se nakupe, odu, penziju i uživaju u svojim "zaradama"

ODGOVORITE
Name

fratar

04.02.2015 11:52

Kakav crni takon o radu stalno se nestobmulja ljudi koji imaju puni staz nemogu u penzije sto je van svake pameti i slika koliko drzava vodi racuna o svojim gradjanima zalosno.

ODGOVORITE
Name

Sime

04.02.2015 12:21

O cemu ovaj prica? Koji zakon o radu, koji sindikat? Zakon o radu kroji udruzunje poslodavaca na celu sa vrhuskom vlasti, sindikat dobije u dzep i tu se zavrsava sva briga za radnika. Sve treba mijenjati od vrha do dna, svi su kupljeni i imaju oraha u dzepu, pa i sindikat! Neka neko navede sta je taj sindikat uradio i za jednu firmu, ja imam veoma lose iskustvo sa granskim sindikatom koji ce prije stati na stranu poslodavaca nego radnika a svi znamo zasto ... da li ste se zapitali kolike su plate u sindikatu? Sve ovo je samo magla i zamajavanje svih nas ........DOSTA JE!!!

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

04.02.2015 21:45

OVAJ NEMA POJMA... NE ZNA SE DA LI JE POŠAO ILI DOŠAO... A NJEGOVO MINISTARSTVO JE POZNATO KAO MINISTARSTVO KOJE KRŠI LJUDSKA PRAVA SVIH KATEGORIJA STANOVNISTVA...OD BORACA, PREKO BOŠNJAKA I HRVATA, PA DO RASNIKA I SINDIKATA... NAJVECI BROJ UPRAVNIH SPOROVA GRADJANI VODE BAS PPROTIV OVOG MINISTARSTVA... BRAVO SOCIJALISTI PONASATE SE KAO SADISTI...

ODGOVORITE
Name

Tihi

05.02.2015 19:25

Kad poslodavci plate dug PIO i poreskoj uprave,onda se moze pricati o novom zakonu o radu.

ODGOVORITE