Zvaničnici na dvije stolice

Iako su od potvrđivanja rezultata opštih izbora prošla tri mjeseca, pojedini zvaničnici iz prošlog saziva još čekaju nasljednike u ministarskim foteljama na nivou BiH i FBiH, a u međuvremenu su uveliko zasjeli u nove.

Bosna i Hercegovina 31.01.2015 | 08:12
Zvaničnici na dvije stolice

Na nivou BiH konstituisan je novi saziv Parlamenta, ali ne i Savjeta ministara. Tako mnogi još aktuelni ministri, koji su nakon opštih izbora glasovima birača dobili nove pozicije kao delegati i poslanici, imaju duple funkcije.

Vjekoslav Bevanda je još aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara, a već je preuzeo i dužnost poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta, u kojem je dobio i mjesto predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet.

Dupli posao obavlja i Nikola Špirić, koji još nije okončao mandat ministra finansija i trezora, a izabran je za poslanika u Parlamentu BiH, gdje je takođe dobio zaduženja u novoformiranim komisijama.

Na dvije stolice sjede i Bariša Čolak i Sredoje Nović, koji su izabrani za delegate u novog sazivu Doma naroda Parlamenta. Čolak je i dalje ministar pravde, a Nović ministar civilnih poslova.

Ista situacija je u FBiH, gdje oko trećine članova još aktuelne Vlade obavlja i funkcije poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta čekajući izbor svojih nasljednika. U poslaničke klupe su zasjeli premijer FBiH Nermin Nikšić i ministri saobraćaja i veza Enver Bijedić, nauke i obrazovanja Damir Mašić, kulture i sporta Salmir Kaplan i boračka pitanja Zukan Helez.

SDA je u decembru prošle godine za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH predložila Denisa Zvizdića, ali on još čeka imenovanje i do tada je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Ipak se okreće

31.01.2015 07:49

Znači to su te promjene jedan političar dvije funkcije.Valjda i dvije plate.

ODGOVORITE
Name

Radovan

31.01.2015 08:29

Džaba je to pisati i pričati, oni samo grabe. I treba tako kad smo glupi i naivni, niko nema petlju ni mozak da pokrene narod

ODGOVORITE
Name

neko iz mase

31.01.2015 09:08

Dobro bi bilo da im se da više poslova, ali da sve rade za jednu platu! Zar im nije dosta "samo" ministraska ili poslanička plata?

ODGOVORITE
Name

djeneral

31.01.2015 09:50

Dragi moj Radovane,kad god neko pokrene narod naprave ga izdajnikom i urusavaocem drzave a narocito entiteta. Kad god se pokrene narod,mladi na kojima treba ostati ovo jada,nezainteresovano i podrugljivo sjede u kaficima i ispijaju kaficu od 1 km,koriste besplatne wifi mreze da bi malo visili na drustvenim mrezama i to je jedino sto ce preuzeti... Par ljudi u komsiluku koje poznajem,mladih,neznaju ko im je predsjedink i ko je trenutno na vlasti a kamoli sto se desava u drzavi jer za njih je zivot kafic i kafica gdje ce biti vidjeni kao neki biznismeni... Strasno...

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

31.01.2015 10:21

Ovo se dešava samo u BIH.Prođe nekad i više od 6 meseci a vlast nije operativna,Treba mijenjati zakon i dati rok od 60dana za formiranje vlasti.

ODGOVORITE
Name

sirogojno

31.01.2015 12:14

Ma oni su toliki kapaciteti da mogu obavljat vise drzavnih funkcija..zato nam je vako dobro,zivimo bericetno i nikakvih problema nemamo

ODGOVORITE
Name

Cudo

31.01.2015 17:13

E zar nije nakazno. Dal ovo ima igdje u svijtu. Dal znaju veterinari koja vrsta stakora su ovdje.

ODGOVORITE