Kapiten zauvijek: Luizao pretekao Euzebija!

Brazilski štoper ima još dve i po godine ugovora sa velikanom iz Lisabona, dovoljno da postane fudbalera s najviše utakmica sa slavni klub!

Fudbal 30.01.2015 | 10:20
Kapiten zauvijek: Luizao pretekao Euzebija!

Primer odanosti, ali i vrhunske fizičke spreme. Ne toliko karakteristične za Brazilce, koji važe za najveće lenjivce u svetu fudbala, međutim, Luis Anderson da Silva, poznatiji kao Luizao savršen je dokaz da se i u 34. godini mogu pomerati granice: kapiten Benfike je izbio na osmo mesto večne liste igrača koji imaju najviše mečeva za klub iz Lisabona, pošto je pretekao legendarnog Euzebija.

Doduše, brazilski štoper će 441. meč za Orlove pamtiti po prekidu pobedničkog niza, pošto je Pasos Fereira u ponedeljak veče uzela meru šampionu Portugalije (0:1) i prekinula njegov trijumfalni niz od devet mečeva u svim takmičenjima. Ta činjenica ne umanjuje još jednu, možda bitniju za njega lično, pošto je za nadmašio ostvarenje najboljeg fudbalera u istoriji Portugalije, Euzebija (440).

Čovek koji je zbog visine od 192 centimetra zaradio nadimak Žirafa ima još dve i po godine ugovora i sjajnu šansu da postane fudbaler sa najviše utakmica za slavni klub. Bude li zdrav i ako na terenu bude na svim utakmicama (prvenstvo, Evropa, razni kupovi) u opasnosti je rekord u vlasništvu Nenea, fudbalera koji je od 1968. do 1986. u vreme zlatnog perioda Benfike odigrao 575 utakmica. Iza njega je Antonio Veloso (538), oca sadašnjeg reprezentativca Migela, dok daleko realnijem deluje da stigne trećeplasiranog Marija Kolunu (525), zatim Umberta Koelja (498), Šeu Hana (487), a je izvesno da će do kraja sezone prešišati i Antonija Simoesa (447), a na početku sledeće i Manuela Benta (465)

Luižao je stranac koji je odigrao najviše mečeva za Benfiku, u čijem dresu je osvojio tri titule, dva kupa, šest puta bio najbolji u Liga kupu, ali nikad nije zagrlio nijedan evropski trofej, iako je igrao dva uzastopna finala Lige Evrope (poražen od Čelsija 2012. i Sevilje 2014. godine).

Komentari / 0

Ostavite komentar