Biće odbačene tužbe za genocid

I hrvatska tužba i srpska protivtužba za genocid pred Međunarodnim sudom pravde će biti odbačene, smatra profesor međunarodnog prava akademik Tibor Varadi.

Srbija 29.01.2015 | 11:19
Biće odbačene tužbe za genocid

On je u izjavi za „Mađar so“ podsetio da su se početkom devedesetih godina događali strašni zločini i u Hrvatskoj, ali da za razliku od Bosne i Hercegovine, tibunal u slučaju Hrvatske tužbe protiv genocida nije podneo.

"Ne samo da niko nije osuđen za genocid počinjen u Hrvatskoj, nego niko nije ni tužen za genocid. Zbog toga nije verovatno da će ICJ osuditi bilo Srbiju, bilo Hrvatsku, jer je nadležan samo za slučajeve genocida“ - kaže Varadi.

Konstatovao je da je činjenica da su u fokusu bile države, a ne pojedinci, rezultirala „prilično čudnom atmosferom, u kojoj su nacionalni simboli postali prioriteti“.

On je dodao da mnogi „u procesu nisu videli spor Hrvatske i Srbije, nego hrvatsko-srpski spor, zaboravljajući da se presuda ne odnosi na nacije, nego na države i na njihove građane“."Ako se recimo Srbija proglasi krivom i ako bi se obavezala za plaćanje ratne odštete, onda bi tu odštetu plaćali i vojvođanski Mađari, kao i građani srpske nacionalnosti.

A ukoliko bi se krivom kojim slučajem proglasila Hrvatska, odštetu bi morali plaćati i srpski građani Hrvatske, isto kao što bi je morali plaćati i svi ostali građani“ – rekao je Varadi.On smatra da se u velikom delu javnosti uz ovaj proces vezuju irealna očekivanja.

"Mnogi su očekivali da će se napokon ispostaviti koji je od dva naroda heroj, a ko žrtva, odnosno zločinac.Tako nešto se neće ispostaviti i ja se nadam da presuda neće podržavati ovakva očekivanja.

Postojali su, i postoje srpski zločinci kao što postoje i mađarski, hrvatski, bosanski, slovački, rumunski, nemački, francuski i američki zločinci. Takođe i sve nacije imaju i svoje heroje. Treba da razmišljamo o pojedincima“ - naglašava Varadi.

Prema njegovom mišljenju, ako bi presuda odbacila i srpsku i hrvatsku tužbu, to bi imalo „otrežnjujući efekat“, odnosno „pomoglo bi da se vide ne samo nacionalni simboli, nego i stvarnost“.

"Naravno, ako se odbace obe tužbe, to ne znači da se nije desilo ništa što bi trebalo osuditi. Događale su se strašne stvari, čak i ako one ne dostižu nivo genocida. Nikako ne možemo zaboraviti na pojedinačnu odgovornost. Ali ako se od simbola okrenemo prema konkretnim ljudima, postaće moguće da u drugome vidimo komšiju“ - zaključuje Varadi u izjavi za Mađar so.

List podseća da će Međunarodni Sud u Hagu (ICJ) svoj sud u parnicama u kojima se Srbija i Hrvatska uzajamno optužuju za genocid, izreći 3. februara.

Hrvatska je tadašnju Jugoslaviju tužila još 1999. goduine zbog genocida počinjenog tokom ratova između 1991. i 1995, dok je srpska strana kontratužbu podnela 2010. godine. Parnica je započeta u martu prošle godine, a saslušanja su trajala pet nedelja.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nm

29.01.2015 11:00

To bi bilo strašno, jer svi znamo šta je bilo i koje šta učinio.

ODGOVORITE