Vašington: Dron udario u Bijelu kuću!

Tajna služba SAD pronašla je danas "napravu" u Beloj kući, dok je američki predsednik odsutan i nalazi se u poseti Indiji, rekao je danas portparol Džoš Ernest.

Svijet 26.01.2015 | 19:40
Vašington: Dron udario u Bijelu kuću!

Mala bespilotna letelica udarila je rano jutros u kompleks Bele kuće, saopštila je američka tajna služba i dodala da taj dron, koji je nisko leteo, ne predstavlja bezbednosnu pretnju.

"Postojala je naprava koju je otkrila Tajna služba u Beloj kući. Prve indikacije ukazuju da ne predstavlja bilo kakvu vrstu aktuelne pretnje bilo kome sada u Beloj kući", potvrdio je Ernest koji se nalazi u Indiji, u pratnji američkog predsednika.

Tajna služba koja vodi računa o bezbednosti predsednika SAD, saopštila je da je reč o "kvadkopteru", dugom oko pola metra s četiri propelera.

"U toku je istraga koja treba da utvrdi poreklo uređaja koji se može naći u slobodnoj prodaji", izjavio je portparol tajne službe Brajan Liri i dodao da je letelica pala na jugoistoku kompleksa Bele kuće, oko tri sata posle ponoći.

Ta vrsta drona je neka vrsta sofisticirane igračke, koja se koristi za fotografisanje iz vazduha. Košta nekoliko stotina dolara i čest je božićni poklon.

U Beloj kući u Vašingtonu bio je mrak do danas pred zoru, kada su zatreperila rotaciona svetla grupisanih vatrogasnih vozila kod jugoistočnog ulaza u rezidenciju američkog predsednika.

Bezbednosne trake za obeležavanje postavljene su oko Bele kuće da bi bio ograničen pristup objektu.

Američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel su u vreme incidenta bili u poseti Indiji.

List Vašington post naveo je danas da se taj incident dogodio posle niza bezbednosnih propusta obaveštajne službe i posebne policijske jedinice zadužene za Obaminu zaštitu.

List je naveo da su četiri zamenika direktora službe odgovorna za Obaminu bezbednost dobila otkaze.

Američka policija uhapsila je krajem oktobra jednog muškarca koji je preskočio ogradu Bele kuće, u delu zdanja gde živi predsednik SAD.

Jedan vojni veteran, naoružan džepnim nožem, polovinom septembra preskočio je ogradu Bele kuće i pretrčao 60 metara travnjaka kako bi ušao na glavna vrata. Prošao je kroz nekoliko prostorija pre nego što je uhapšen.

Obama i njegova porodica nisu tada bili u zgradi, ali je incident pokrenuo raspravu o propustima u zaštiti američkog predsednika, što je dovelo da ostavke direktorke tajne službe zadužene za Obamino obezbeđenje.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Munja

26.01.2015 19:52

I oni pokušavaju u novine da udju, obučavaju se kako biti terorista !

ODGOVORITE
Name

ringla

26.01.2015 20:10

Neugodni su napadi iz vazduha.

ODGOVORITE
Name

Vuk

26.01.2015 22:01

Opet americka propaganda...u dvoriste Bijele kuce ne može ni muva da proleti!

ODGOVORITE
Name

bole

26.01.2015 22:41

Ništa se nije čulo......

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

27.01.2015 08:55

IZ POUZDANIH IZVORA SAZNAJE SE DA JE LETJELICA NOSILA 237 GRAMA EKSPLOZIVA (OSIROMAŠENI URANIJUM).

ODGOVORITE