Saznajte da li je neki nalog na Fejsbuku lažan

Društvena mreža Facebook ima oko 1,35 milijardi korisnika, a prema nekim istraživanjima između 20 i 30 odsto naloga su lažni. Većina njih su napravljeni kako bi širili spam i viruse kroz mrežu, a Facebook nema načina da spreči stvaranje novih, lažnih profila. Postoji nekoliko saveta kako možete proveriti da li su neki profili lažni.

Informacione tehnologije 25.01.2015 | 11:50
Saznajte da li je neki nalog na Fejsbuku lažan

Proverite fotografije - Ovo je najbrži i najprecizniji način da proverite nečiji profil. Preuzmite profilnu fotografiju sa naloga za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Googlea i kliknite na "images" ili "slike" u gornjem desnom uglu. Kada se otvori nova stranica, kliknite na ikonicu fotoaparata u desnom delu pretraživača. Dobićete mogućnost da ubacite URL fotografije ili uploadujete fotografiju sa vašeg računara. Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete izvor te fotografije, odnosno mogućnost da proverite da li je preuzeta sa nekog od sajtova.

Broj fotografija - Većina lažnih naloga imaju samo jednu fotografiju. Istraživanja pokazuju da više od dve trećine lažnih profila postave samo jednu fotografiju.

Proverite tajmlajn - Kada posetite lažni profil, njihov tajmlan često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i cover fotografiji.

Većina su ženski - Istraživanja su pokazala da većina profila koji postoje na Facebooku su ženski, često sa provokativnom fotografijom ili imenom.

Proverite prijatelje - U slučaju da profil koji vas je dodao za prijatelja, nema nijednu zajedničku crtu sa vama, verovatno se radi o lažnom nalogu. Proverite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako bi došli do dodatnih informacija.

Izvor: Blic

 

Komentari / 0

Ostavite komentar