Zvezdina deca: S namerom pođoh u…Trapani, Alto Adiđe, Kataniju!

Momci koji su prohodali na Marakani i kojima su predviđali velike karijere posle preranog odlaska završili kao bofl roba širom Starog kontinenta. Radaković u Seriji C, tužna sudbina Jankovića, Šuljagića i Šakića se više niko i ne seća.

Fudbal 24.01.2015 | 12:40
Zvezdina deca: S namerom pođoh u…Trapani, Alto Adiđe, Kataniju!

Kada je govorio o kontroverznim dešavanjima u ranoj fazi karijere bivši reprezentativac Srbije i napadač Crvene zvezde Marko Pantelić znao je da bude brutalno iskren:
“Znaš, kada imaš 16 godina i kada o tebi pričaju kao o velikom talentu ti pomisliš da sve što leti može da se jede”, poručio je Pantelić.

Taj emotivni citat nekada problematičnog dečka ovdašnjeg fudbala niko od mlađih snaga nije imao da pročita…. Njegovi naslednici u omladinskoj školi Crvene zvezde, ili većina njih, pomislili su da mogu da polete pre nego što prohodaju. Pored Pantelićevog nisu isčitali ni dobro poznati citat Alekse Šantića o tome kako sunce tuđeg neba ne greje kao ovo ovde. U jednom trenutku imali su status velikih talenata, menadžere koji su im punili glave pričama da su svi oni “čuda nebeska”, a na kraju su završili kao bofl roba širom Starog kontinenta. Ostavili su Crvenu zvezdu bez šanse da zaradi, a sebe su lišili bolje karijere.Mislite da je prethodna konstatacija prejaka?

Dobro, pročitajte sledeće redova, pa sami procenite.

Mnogo se prethodnih godina govorilo o tome da Crvena Zvezda ima maćehinski odnos prema deci kluba, kako ih zapostavlja zarad stranca sumnjivog kvaliteta. Ima u tome istine, ali je aksiom da je veliki broj momaka koji su fudbalski prohodali na Marakani potrčao pred rudu. Krajnje je tužno pročitati vest koja se pre nekoliko dana pojavila na italijanskim sajtovima specijalizovanim za transfere da je Uroš Radaković praktično dogovorio saradnju sa trećeligašem Altom Adiđom. A o njemu se pričalo kao o naprednoj verziji Slaviše Jokanovića, modernom fudbalskom gladijatoru koji zahvaljući sjajnoj anticipaciji ima sve preduslove da postane jedan od najboljih zadnjih veznih u Evropi.

Još tokom omladinskog staža na Marakani Radaković se obećao Bolonji, iskoristio pravo da preko novosadskog Proletera opere papire i iz Zvezde ode kao slobodan igrač. On se pominjao kao potencijalno pojačanje Juventusa (bar u medijima), ali je za tri godine u Italiji odigrao nekoliko mečeva za mladi tim Bolonje, tru utakmice za Novaru, a sada će morati da se dokazuje po gudarama trećeligaškog ranga na Apeninima.

SUDBINA RADAKOVIĆA I PRIČE O NAPREDNOJ VERZIJI SLAVIŠE JOKANOVIĆA

Nije Radaković jedini koji bi mogao da parafrazira kultni stih Šabana Šaulića: “S namerom pođoh…” Tužna sudbina zadesila je i štopere iz orbite Milana Milanovića i Uroša Ćosića! Prvi je na papiru član Palerma gde uglavnom popunjava broj na treninzima, a klub iz Sicilije će mu uskoro servirati novu pozajmicu! Posle Sijene i Vićence Milanović će morati da se dokazuje članu Serije B Trapaniju. Očigledno je da je Milanović za Sicilijance pozajmljen-zauvek.

Nešto bolje se drži Uroš Ćosić u Peskari. Odigrao je ove jeseni 12 utakmica za člana Serije B, ali se od predvodnika “klase1992” očekivalo mnogo više. Da ne kažemo mnogo više. Nekadašnji selektor kadetske reprezentacije Srbije Tomislav Sivić opisivao je Ćosića kao štopera neverovatnog mentaliteta, dečka koji ima urođenu crtu vođe. Ali od toga ni Crvena Zvezda ni srpski fudbal nisu imali koristi. Možda se okoristio samo Ćosićev menadžer.

Mnogo se u prethodnom period i pisalo o Zvezdinoj generaciji igrača rođenih 1995.godine. Od pionirskih dana govorilo se da imaju dovoljno potencijala da vrate prošle i srećnija vremena u Ljutice Bogdana, ali Janković, Simić i drugovi su trenutno biseri rasuti po niskobudžetnim klubovima. Najmlađi debitant na evropskim mečevima Filip Janković ne može da se izbori za status standardnog reprezentativca u Kataniji gde igra kao pozajmljeni fudbaler Parme. Zvezdina Plava čigra se od ranih dečačkih dana suočavala se velikim pritiskom, procenama da se od Pižona Petrovića nije u omladinskoj školi pojavio talentovaniji igrač. Zansen tim hvalospevima Janković se odlučio da napusti Marakanu, i čini se napravio kardinalnu grešku. U isti koš ide i Veljko Simić, koji brani boje Domžala, dok se Šakića (Čukarički) i golmana Šuljagića (Štutgart) niko više i ne seća. Posebna priča je štoper Mihajlo Milutinović. Kao pionir zaintrigirao je skaute Barselone da bi na kraju pojačao Bragu. Tu mu se gubi svaki trag!

Seća li se neko možda Jevrema Kosnića? Veziste ubitačnog šuta se posle Palerma i Pize skrasio u mađarskom Honvedu. Tamo teško da demonstrira slobodnjake “ala Siniša Mihajlović”. Tačno je da je posle odličnih igara u omladinskom stažu crveno-belih Kosnić zaputio u Inter, ali je tamo trajao kao lanjski sneg.
“Zvezda je bila nemoćna, bila je u velikoj finansijskoj krizi i nije mogla da mu ponudi profesionalni ugovor. On je igrač sa strahovitim udarcem levom nogom, sjajno izvodi prekide. Ipak, nije radio dovoljno na šutu, mada je imao predispozicije da postane novi Siniša Mihajlović. Vrlo sam rezervisan po pitanju mogućnosti da napravi veliku karijeru u Italiji, upravo zato jer nije radio dovoljno na šutu, mada ima dovoljno vremena da to popravi. Mislim da su njegovi limiti isti kao kod Nenada Milijaša. Znači, ništa ekstra, ali može da bude opasan zbog tog udarca. Takođe, visok je 190 centimetara, što može da mu bude dodatna prednost”, rekao je svojevremeno direktor omladinske škole Crvene zvezde Petar Krivokuća o Jevremu Kosniću.

Ima još “izgubljenih sinova” čije razvojni put može da posluži kao profesionalna lekcija nekim novim klincima kako i oni ne bi s namerom pošli u-mali klub!

Komentari / 0

Ostavite komentar