Di Marija još prije 10 godina trebao u Arsenal, ali...

Arsen Venger naširoko o svim manama britanskog sistema i tome kako klubovi Premijer lige rade u korist - Reala?!

Fudbal 24.01.2015 | 09:40
Di Marija još prije 10 godina trebao u Arsenal, ali...

Prevario se Arsen Venger mnogo puta tokom duge karijere na klupi Arsenala. Mogao je uostalom da ima i Zlatana Ibrahimovića da kod Šveđanina nije proradila sujeta zbog koje je odbio da dođe na probu u Londonu. Ali kod jednog momka francuski stručnjak je odmah prepoznao ono nešto što razdvaja vrhunske asove od proseka. Bio je to Anhel Di Marija. Venger je naime otkrio da je pre pune decenije dogovorio dolazak tada 17-godišnjeg Argentinca na u to vreme još aktuelni Hajberi.

Ali sve je propalo zbog – britanske radne dozvole, koja i ovih dana zadaje glavobolju šefu struke Tobdžija. Sada zbog Brazilca Gabrijela Pauliste, koji stiže iz Viljareala. Pod uslovom da mu to odobre nadležni organi, jer igrači iz zemalja koje nisu članice Evrope unije moraju da u periodu od dve godine pre dolaska u Premijer ligu odigraju barem 75 odsto reprezentativnih utakmica.

Ideja je da u elitu dolaze samo najbolji, a da se pritom ostavlja prostor i za mlade Britance. Takav princip se međutim ne dopada svima.
"U idealnom slučaju tržište bi bilo otvoreno i mogao bi da igra svako ko ima kvalitet", kaže Venger, koji se protivi i poslednjem u nizu predloga koji bi klubovima trebalo da olakšavaju život, a prema kojem bi radnu dozvolu dobijali svi fudbaleri plaćeni 10.000.000 funti i više?!

Pomalo snobovski? Nismo sigurni da Venger ima isto viđenje, ali se slaže da je predlog koji bi trebalo da zaživi sledećeg leta više nego sporan. I on naime od engleskih klubova zahteva da se ponašaju kao bogati rasipnici (ne kažemo da se sada ponašaju drugačije). Francuz objašnjava...
"Mi smo Di Mariju uočili kada mu je bilo 17 godina. Videli smo ga na nekim reprezentativnim akcijama. Želeli smo da dođe, ali otišao je u Portugaliju, pa odakle u Španiju. Zašto? Zato što nije mogao da dobije radnu dozvolu. Što u prevodu znači da možeš da ga dovedeš u Englesku tek kada postane skup kao đavo", priseća se nezadovoljni Venger i nastavlja da pronalazi manje u britanskom sistemu.
"Šta to znači na kraju? Kome ti plaćaš taj ogroman novac? Realu iz Madrida, a njima novac i nije potreban".

Ali tu dolazimo do problema sa mladim engleskim fudbalerima i šansom koju svejedno retko dobijaju u Premijer ligi. Venger ne misli da bi otvorenija liga bila poslednji ekser u fudbalskom kovčegu za domaće igrače.
"Imaš dva pristupa. Jedan je da zatvoriš granice i da u ligi igraju samo Englezi. Ali si tako ubio atraktivnost Premijer lige za ostatak sveta. Drugi je da kažeš: ’Gledajte, imamo najbolju ligu na svetu i hajde da pravimo najbolje fudbalere na svetu’. Ovo je posao u kome je takmičarski aspekt veoma važan. Svi ovi igrači zarađuju ogroman novac i moraju da budu bolji od ostalih da bi izbili na vrh. Hajde onda da im dozvolimo da se takmiče. Trenutno, živimo u svetu veštačke protekcije. To nije dobro. Ako želiš najbolju ligi u svetu treba sebi da postaviš samo jedno pitanje: Da li možeš da napraviš najbolje igrače? A ako mladog igrača staviš da igra pored najboljih na svetu veće su i njegove šanse da se razvije. Ako igra pored prosečnih ostaće samo to – suvi prosek".

Komentari / 0

Ostavite komentar