Iz Šefilda prijete Totenhemu: Prebićemo vas!

Žoze Bakster iz Šefild junajteda smatra da su premijerligaški fudbaleri suviše "mekani" i da nisu navikli na žestoke duele sa igračima iz nižih rangova, kojima je to prednost u mečevima nacionalnih kupova.

Fudbal 21.01.2015 | 10:00
Iz Šefilda prijete Totenhemu: Prebićemo vas!

Dugačke lopte i skok igra, ali i oštar klizeći ili lakat u glavu protivnika - sve su to nekada bili sinonimi za engleski fudbal.

Iako i dalje važi teorija da se na Ostrvu igra čvršće i grublje nego u većini drugih zemalja, stil igre najboljih engleskih klubova danas je dosta drugačiji i blaži nego pre deset i više godina.

Napadač Šefild junajteda, Žoze Bakster, smatra da je upravo u tome prednost manjih klubova kada se u prestižnim nacionalnim kupovima sastaju sa rivalima iz najvišeg ranga.

Po mišljenju 22-godišnjeg napadača poniklog u Evertonu, premijerligaški fudbaleri su previše "mekani".

"Premijer liga je neverovatna liga, verovatno najbolja na svetu, ali njeni igrači nisu navikli na oštre duele i stalna uklizavanja, unošenje protivničkih igrača u lice, udaranje i nepomaganje da ustanu kada ih prethodno fauliraš... To je naša prednost. Možda zvuči ludi, ali zato smo tu gde jesmo", izjavio je Bakster za britanski Telegraf uoči polufinalnog dvomeča Liga kupa protiv Totenhema (21. i 28. januara).

"Premijerligaški igrači su vrhunski tehničari, ali su previše fini i ne žele da ih neko udara. To im se događa samo kada igraju sa nama iz nižih liga i siguran sam da ne vole to. Fudbal u Premijer ligi je mnogo finiji".

Bakster je, takođe, kritikovao previše drugarske odnose među igračima iz najvišeg ranga.

"Previše je onog 'matey, matey' (mate - ortak, drug). Ja imam nekoliko drugara u fudbalu, ali se ne grlim i ne ljubim sa njima pre utakmica i sve ostalo što ide uz to. Moj najbolji prijatelj, Džejms Valas, igra za isti tim kao i ja, ali da je u protivničkom timu, ne bih progovarao sa njim sve dok se utakmica ne završi".

Šefild junajted sa klupe predvodi Najdžel Klaf, sin Brajana Klafa legendardnog engleskog trenera, a od kada je preuzeo ekipu u oktobru 2013, crveno-beli su u kup takmičenjima uspeli da eliminišu nekoliko timova iz najvišeg ranga - Fulam, Aston Vilu, Vest Hem, Sautempton i Kvins Park Rendžers.

Bakster veruje da trenuto sedmoplasirani tim Čempionšipa može da eliminiše i favorizovani Totenhem.

"Idemo u London da im šefujemo i radimo stvari koje im se ne dešavaju u Premijer ligi. Do sada se to ispostavilo kao uspešno".

Ako se plasiraju u finale, igrači Šefild junajteda za trofej Liga kupa boriće se protiv Čelsija ili Liverpula.

Komentari / 0

Ostavite komentar