"Krupne ribe" na slobodi

Gotovo sve "krupne ribe" iz Bosne i Hercegovine, odnosno pojedinci koji su hapšeni pod sumnjom da su državu oštetili za milijarde konvertibilnih maraka, nalaze se na slobodi i čekaju ne suđenje, već podizanje optužnice, pišu "Nezavisne novine".

Bosna i Hercegovina 19.01.2015 | 11:15
"Krupne ribe" na slobodi

Pojedinci, poput Anesa Sadikovića poznatijeg kao "kralja tekstila", hapšen je u akciji "Boš" septembra 2012. godine - nalazi se na slobodi, a optužnica još nije podignuta iako je tada sumnjičen da je uvozom tekstila u BiH utajio gotovo 300 miliona maraka (oko 150 miliona evra).

Na slobodu je, podseća banjalučki dnevnik, pušten šest meseci nakon hapšenja, uz kauciju od blizu 300.000 maraka.

"Anes je na slobodi, a ubeđena sam da će tako i ostati. Koliko znam, još nije podignuta optužnica protiv njega za akciju ''Boš''", rekla je jedan od Sadikovićevih advokata Senka Nožica, ne želeći da, kako kaže, "kalkuliše" zbog čega nema optužnice.

Slično je i sa "najvećom posleratnom akcijom protiv organizovanog kriminala, korupcije i utaje poreza", kako su je mnogi nazivali, kada je u akciji "Pandora" u junu prošle godine, zajedno sa još 29 carinika, uhapšen bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević

Osumnjičen je da je kroz kriminalne radnje i omogućavajući povlašćen položaj nekim uvoznicima tekstila oštetio budžet BiH za, čak, dve milijarde maraka.

Ni protiv Čauševića još nije podignuta optužnica, a nakon tri meseca provedena u pritvoru na slobodu je, uz mere zabrane, izašao u septembru prošle godine.

Hapšenja je bilo i tokom akcije "Meso" kada su u septembru prošle godine, između ostalih, uhapšeni federalni ministri poljoprivrede i trgovine Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj. 

Tužilaštvo je uhapšene u toj akciji sumnjičilo za organizovani kriminal, utaju poreza i pranje novca, čime su budžet BiH oštetili za 11,6 miliona maraka.

Utaje su rađene na način osnivanja i fiktivnog gašenja preduzeća sa ostavljenim velikim dugovima za poreze.

"Optužnica još nije podignuta. Zadnje šo se dešavalo je da su ublažene mere zabrane kada su pušteni na slobodu i vrlo brzo očekujemo mere Tužilaštva", izjavila je listu Lijanovićev advokat Nada Dalipagić.

O optužnicama u "najvećim posleratnim akcijama" nedavno je za "Nezavisne" govorio i glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, koji je početkom decembra prošle godine rekao da postoje svi elementi za podizanje optužnice i da će to biti uskoro.

Tada je naveo da nije siguran da će to biti do kraja godine, ali da će biti veoma brzo, uz napomenu da je "vrlo teško" i da za to moraju imati podršku kompletne zajednice - od političara, medija, građana....

"Diže se buka što radimo, da ne radimo prozivali bi nas što ne radimo. Ali kad počnemo da radimo to je kao da dirate u zmijska gnezda. Stavite ruku i 100 zmija vas ugrize, ali mi idemo dalje, obučemo rukavice i nastavimo", rekao je Salihović u intervjuu za "Nezavisne novine" pčetkom decembra prošle godine.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Radovan

19.01.2015 10:57

Ja nisam još čuo da zmija ugrize zmiju?

ODGOVORITE
Name

istocno sarajevi

19.01.2015 12:42

Fuj drzava

ODGOVORITE
Name

ŽIKA

19.01.2015 13:06

KO JOŠ VOLI DRŽAVU?

ODGOVORITE
Name

ISTINA

21.01.2015 22:09

Problem BiH je sto ima mafiju koja nije uobicajena za zemlje EU a svi znamo da je Tuzilastvo pa i Sud BiH pod EU nadzorom problem je zakonodavma mafija.To jest dok krades policija te cuva.

ODGOVORITE