"Крупне рибе" на слободи

Готово све "крупне рибе" из Босне и Херцеговине, односно појединци који су хапшени под сумњом да су државу оштетили за милијарде конвертибилних марака, налазе се на слободи и чекају не суђење, већ подизање оптужнице, пишу "Независне новине".

Босна и Херцеговина 19.01.2015 | 11:15
"Крупне рибе" на слободи

Појединци, попут Анеса Садиковића познатијег као "краља текстила", хапшен је у акцији "Бош" септембра 2012. године - налази се на слободи, а оптужница још није подигнута иако је тада сумњичен да је увозом текстила у БиХ утајио готово 300 милиона марака (око 150 милиона евра).

На слободу је, подсећа бањалучки дневник, пуштен шест месеци након хапшења, уз кауцију од близу 300.000 марака.

"Анес је на слободи, а убеђена сам да ће тако и остати. Колико знам, још није подигнута оптужница против њега за акцију ''Бош''", рекла је један од Садиковићевих адвоката Сенка Ножица, не желећи да, како каже, "калкулише" због чега нема оптужнице.

Слично је и са "највећом послератном акцијом против организованог криминала, корупције и утаје пореза", како су је многи називали, када је у акцији "Пандора" у јуну прошле године, заједно са још 29 цариника, ухапшен бивши директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Кемал Чаушевић

Осумњичен је да је кроз криминалне радње и омогућавајући повлашћен положај неким увозницима текстила оштетио буџет БиХ за, чак, две милијарде марака.

Ни против Чаушевића још није подигнута оптужница, а након три месеца проведена у притвору на слободу је, уз мере забране, изашао у септембру прошле године.

Хапшења је било и током акције "Месо" када су у септембру прошле године, између осталих, ухапшени федерални министри пољопривреде и трговине Јерко Иванковић Лијановић и Милорад Бахиљ. 

Тужилаштво је ухапшене у тој акцији сумњичило за организовани криминал, утају пореза и прање новца, чиме су буџет БиХ оштетили за 11,6 милиона марака.

Утаје су рађене на начин оснивања и фиктивног гашења предузећа са остављеним великим дуговима за порезе.

"Оптужница још није подигнута. Задње шо се дешавало је да су ублажене мере забране када су пуштени на слободу и врло брзо очекујемо мере Тужилаштва", изјавила је листу Лијановићев адвокат Нада Далипагић.

О оптужницама у "највећим послератним акцијама" недавно је за "Независне" говорио и главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић, који је почетком децембра прошле године рекао да постоје сви елементи за подизање оптужнице и да ће то бити ускоро.

Тада је навео да није сигуран да ће то бити до краја године, али да ће бити веома брзо, уз напомену да је "врло тешко" и да за то морају имати подршку комплетне заједнице - од политичара, медија, грађана....

"Диже се бука што радимо, да не радимо прозивали би нас што не радимо. Али кад почнемо да радимо то је као да дирате у змијска гнезда. Ставите руку и 100 змија вас угризе, али ми идемо даље, обучемо рукавице и наставимо", рекао је Салиховић у интервјуу за "Независне новине" пчетком децембра прошле године.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Радован

19.01.2015 10:57

Ја нисам још чуо да змија угризе змију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

истоцно сарајеви

19.01.2015 12:42

Фуј дрзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

19.01.2015 13:06

КО ЈОШ ВОЛИ ДРЖАВУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

21.01.2015 22:09

Проблем БиХ је сто има мафију која није уобицајена за земље ЕУ а сви знамо да је Тузиластво па и Суд БиХ под ЕУ надзором проблем је законодавма мафија.То јест док крадес полиција те цува.

ОДГОВОРИТЕ