Štajnmajerova poruka: Uhvatite se posla!

Frank - Valter Štajnmajer, ministar spoljnih poslova Njemačke i Filip Hamond, ministar spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, obratili su se danas članovima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 

Bosna i Hercegovina 16.01.2015 | 15:11
Štajnmajerova poruka: Uhvatite se posla!

"Uhvatite se posla! Građani žele da se suzbije korupcija, žele posao, reforme i nadu u bolju budućnost", kazao je Štajnmajer. Istakao je i da je EU spremna pomoći BiH, ali da političari u BiH trebaju da se dogovore i zajednički rade.

Hamond je takođe poručio parlamentarcima da je sve u njihovim rukama i da moraju zajedno raditi kako bi obezbjedili bolji život građanima BiH, otvorili nova radna mjesta i proveli socio-ekonomske reforme.

"Uspjeh će sada zavisiti od onoga što čini ili ne čini BiH, tj. njene političke vođe. Ovdje, u parlamentu, vi imate glavnu ulogu. Ministar i ja smo inicirali to jer razumijemo da izazovi u BiH traže proširenje programa reformi. Protesti građana prije skoro godinu dana su u fokus jasno stavili pitanja stabilizacije privrede, stvaranja radnih mjesta, jačanja vladavine zakona. Naš prijedlog u Berlinu je bio da ako je nova vlada u stanju da pokaže sposobnost da ostvari napredak, onda mi treba da odgovorimo. Što se više uradi na terenu u BiH, to ima više napretka. Sada je trenutak za liderstvo, vrijeme da se iskoristi prilika koju EU nudi BiH, vrijeme da se građanima BiH da nada i da se u regiji stvori stabilnost", zaključio je Hamond.

S obzirom da više ne vjeruju usmenim obećanjima, od političara traže da potpišu dokument kojim se obavezuju da će provesti reforme.

Podsjetimo, ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Njemačke, Filip Hamond i Frank-Valter Štajnmajer stigli su danas u posjetu BiH. Zbog velike magle sletjeli su na Aerodrom u Mostar, a ne u Sarajevo.

Hamond se sastao danas u Sarajevu sa zamjenikom predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom.

Nakon obraćanja članovima Parlamenta ministri će se susresti s članovima Predsjedništva BiH, a u 16 sati najavljena je konferencija za medije.

Izvor: N1

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

sirogojno

16.01.2015 14:26

Govorili oni njima il bukvi isto je...

ODGOVORITE
Name

Bizmark

16.01.2015 14:48

Čuj kolege Štajnmajera, "Uhvatite se posla!" Taman posla. Nikad.

ODGOVORITE
Name

brdovita Hercegovina

16.01.2015 14:52

"Zbog velike magle sletjeli su na Aerodrom u Mostar, a ne u Sarajevo." Trebali bi se ti ministri spoljnih poslova sjetiti ministra spoljnih poslova Makedonije.

ODGOVORITE
Name

trebinje

16.01.2015 14:59

Stajneru nista od tvojih poruka njima. Oni ne razumiju to . Oni razumiju samo silu. Stajenru smjeni ove nase manipulatore i lopove i dovedi nemce da nas vode sigurno bi nam bilo bolje nego sa ovim nasim domacim lopovima i kriminalcima.

ODGOVORITE
Name

Nažalost

16.01.2015 15:00

Gospodo, sve ste u pravu ali njima ne odgovara uređen sistem već pravna anarhija koju su osmislili i proveli Selmani, Baje, Škrbići, Špirići i ostali kumovi... Njihova parola je ŠTO GORE ZA NAROD BOLJE ZA NJIH..

ODGOVORITE
Name

eko

16.01.2015 15:15

Stajnmajeru, objasnite nasim politicarima za koliko vremena u Njemackoj covjek kupi firmu, kucu, stan, 3 auta... Iako je plata 3000 Evra... Ne moze ni za sto godina. A kod nas moze jedan direktor za pola godine.

ODGOVORITE
Name

deki pd

16.01.2015 15:15

Ako im ruke ne zavrnete i ne puknete koju pljesku nece te rijeci doprijeti do njihovog mozga. Oni vas slusaju sta pricate i kontaju kako i koliko bi se moglo svrnuti para iz tih fondova u njihove dzepove. Briga njih za narod.

ODGOVORITE
Name

dss

16.01.2015 15:49

Dosta je nas nas Baja obanjivao rjecima o RSu kako je samo on zastitar. Jedno su price,a sad mora staviti potpis, zbog toga je on bio kod Vucica. Ako ne potpise odosmo svi u blokadu zajedno sa svojim zastitarom i RS ce biti izolovana i nista od kredita MMFa. Potegni sad Bajune.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

16.01.2015 16:03

A ne spominju sprovođenje presude "Sejdić-Finci" i tko je kriv za nesprovođenje iste.Kako stvoriti uslove za ekonomski razvoj,kad nisu stvoreni uslovi za pomirenje.

ODGOVORITE
Name

Livadski med

16.01.2015 16:33

Eh, gosn Štajnmajer, koga vi farbate, dajete im svaki mjesec para koliko im treba da glume državu, a nas folirate da od njih očekujete da nešto kao rade. Dok je vas i MMFa nema ovdje ni rada ni reda. Samo livada.

ODGOVORITE
Name

vaše ime i prezime

16.01.2015 17:46

Napretka nema dok Bakir sanja babinu BiH. Ko vjeruje da je njemu stalo da napretka Srba taj je neopjevana b.... M. Dodik bi trebao konačno da počne da rešava ekonomske probleme koji su ogromni. Ako ne zna kako neka se skloni. I da, ni jednu nadležnost ne prenijeti na BiH jer i ono što smo dali od toga nemamo ama baš nikakve koristi.

ODGOVORITE
Name

Lisi

16.01.2015 17:49

Cak i u govoru gospode ministara iz inostranstva se osjeca jaka doza pesimizma, kao i u svemu sto se vezuje za Bosnu i Hercegovinu. A ona tinja, ponizena, cekajuci da neko nesto lijepo o njoj i njenim narodima kaze. Nikada nisam nista komentarisao, ali evo sada: Nismo nista ni bolji ni gori od drugih naroda, samo nam se desila i desava nesreca koja se zove politika. Kad um ljudi koji zive na ovim prostorima sazri da odvoji dobro od loseg, i dobro prevlada nad zlom-onda ce i ona (Bosna) biti ponosna i prosperitetna. Pocnite od sebe samih, birajte u buduce dobro...

ODGOVORITE
Name

RE-vase ime i prezime

16.01.2015 18:10

Nema Bakira u RS-u,pa tvoj Dodo nikako da popravi situaciju.Mozda bi popravio kad bi tebe bezimenog uzeo za ekonomskog savjetnika.

ODGOVORITE
Name

Toco Loco

16.01.2015 18:46

RE: sirogojno. Nemoj tako, od bukve imaš makar neku korist..!!!! Pozdrav

ODGOVORITE
Name

Geography

16.01.2015 20:28

Dok su ovi govorili naši samo klimali glavom i govorili yes yes, a čim ovi okrenu leđa i naši će po starom. Pretakanje iz šupljeg u prazno

ODGOVORITE
Name

Sirotanovic

16.01.2015 22:12

Da su se oni htjeli prihvatati posla, nebi postajali politicari.

ODGOVORITE