Analiza: Srebro je lijepo, ali centri ''umiru''!

U poslednje tri godine sa mape su, zbog finansijskih razloga, „nestali“ klubovi poput Hemofarma i Radničkog iz Kragujevca, ali nadu u svetlu budućnost bude primeri Metalca i Mega Leksa.

Košarka 17.01.2015 | 13:00
Analiza: Srebro je lijepo, ali centri ''umiru''!

Razvoj Jadranske lige doveo je Srbiju u poziciju da trenutno ima samo četiri ozbiljna kluba (Crvena zvezda, Partizan, Mega Leks i Metalac iz Valjeva), kao i Košarkašku ligu Srbije (KLS) koja je - zasluženo ili ne - zapostavljena u očima javnosti. Večiti rivali sa Kalemegdana jesu najveći klubovi u zemlji, ali su tradicionalno "usisavali" talente iz Vršca, Kragujevca, Valjeva, Čačka, Zrenjanina, Užica, Vranja, Kraljeva i drugih košarkaških centara, a potom pravili od njih igrače za reprezentaciju.

Međutim...

U poslednje tri godine sa mape su, zbog finansijskih razloga, "nestali" klubovi poput Hemofarma i Radničkog iz Kragujevca, do skora veoma važni za funkcionisanje srpske košarke, što je upalilo crvenu lampicu i nametnulo pitanje - šta sutra?

Mnogima je i dalje pred očima slika tribina "Milenijuma", velelepne vršačke hale u kojoj se igralo i Evropsko prvenstvo 2005, gde su u narandžastom dresu stasali Stefan Marković, Boban Marjanović, Danilo Anđušić, Luka Mitrović, Đorđe Gagić, Milan Mačvan... Nažalost, banatski klub je trenutno na daleko nižim granama od onih na koje nas je navikao dok se takmičio pod imenom Hemofarm (1992-2012), a od 2012. vratio je naziv Vršac (kako se zvao od 1981. do 1992.) i sada uz dodatak Svislajon igra u Košarkaškoj ligi Srbije.

GAŠENJE KOŠARKE U KRAGUJEVCU I UZDIZANJE VALJEVA

Asistent selektora Aleksandra Đorđevića, Miroslav Muta Nikolić, bio je alfa i omega Radničkog iz Kragujevca. Samo u poslednje dve, tri godine doškolovao je Nikolu Kalinića i "izmislio" Stefana Birčevića i Stefana Jovića, osvajače srebrne medalje na Svetskom kupu u Španiji. Ni na Kragujevac više ne možemo da računamo, klub je ugašen. Posle finansijskog sloma spominjalo se da bi mogao da se takmiči u KLS, međutim, ni to se nije desilo. Jedna lepa priča se završila, na žalost ljubitelja košarke...

Ponekad se zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca niotkuda pojave neki drugi centri, poput Crnokose koja je mala lepu rolu u KLS-u, ali je sve u Kosjeriću pratilo veliko mučenje zbog nedostatka novca i uslova da bi se napravili zapaženi rezultati. Već ove sezone Crnokosa se više ne takmiči u drugom rangu srpske košarke.

Sličan je slučaj sa Vojvodinom iz Novog Sada. Nekada su crveno-beli dres oblačili Milenko Tepić, Predrag Šuput, Ivan Paunić, Milan Gurović, Milan Dozet..., a danas je to "drugoligaš", bez velikih imena, ali ipak na drugom mestu u KLS i sa nagoveštajem povratka nekih boljih dana. Kraljevo već dugo tapka u mestu - Sloga se muči (Mašinca više nema), trenutno je deveta na tabeli Košarkaške lige Srbije i dobro bi joj došao neki novi Vlade Divac, pošto je Div iz Prijepolja u gradu na Ibru nagovestio proboj ka NBA visinama (kao i Nenad Krstić, dete Mašinca). U Moravi je "ruke prao" sjajni šuter Uroš Tripković, u kruševačkom Napretku počeo Dragan Milosavljević, a iz Valjeva potekao prvi as naše reprezentacije Miloš Teodosić. Dakle, snaga je u provinciji.

Da, ipak, nije sve crno pokazuje primer Valjeva. Otkako je Metalac ušao u Jadransku ligu njegove mogućnosti su nipodaštavane, viđen je prvo kao "kanta" koja samo čeka da bude "napucana", ali sada je jasno da je reč o apsolutnom hitu sezone! Sjajni stručni rad trenera Vladimira Đokića doveo je do toga da je Gradska hala u Valjevu iz kola u kolo puna kao kutija šibica, da Metalac tuče Krku, Cedevitu i Budućnost, ekipe koje se bore za vrh tabele (ulaznice za meč sa Partizanom ovog vikenda rasprodate su za dva sata!). Nadamo se da je to pozitivan signal i nagoveštaj da i u KLS, odakle je Metalac izborio plasman u regionalnu ligu, stasavaju igrači koji mogu da se nose sa najboljima.

Partije Maleševića, Majstorovića, Todorovića, Otaševića i ostalih daju nadu da je to moguće. Iz svega se nameće zaključak da nam talenta nikada nije nedostajalo, međutim, sad je glavni problem finansijke prirode.

POZITIVAN PRIMER MEGA LEKSA I KAKO DA OPET BUDEMO UZ AMERE

Na isti način valja posmatrati učinak Mega Leksa. Suštinski, to nije klub iz unutrašnjosti (mada ABA ligu zbog propisa igra u Sremskoj Mitrovici), ali način rada trenera Dejana Milojevića i forsiranje mladih košarkaša je za svaku pohvalu. Nikola Jokić, Nenad Miljenović, Rade Zagorac, Aleksandar Marelja, Vasilije Micić i mnogi drugi očigledan su primer pozitivnog što se događa, trenutno, u Sremu, a prošle sezone Smederevu.

Košarka je tradicionalno bila bastion srpskog sporta i donosila nam najveće radosti u najtežim vremenima. Srebro iz Madrida jeste izvanredan uspeh, ali može biti kratkog dana ukoliko se ne obrati pažnja na oporavak i razvoj centara iz unutrašnjosti. Danas Hemofarm i Radnički, ko je sledeći?

Srbija odmah iza Amerike. Lepo, ali dokle će trajati?

Komentari / 0

Ostavite komentar