Mogući prekidi u isporuci gasa EU

Ruski gasni gigant "Gasprom" upozorio je danas da su mogući prekidi u isporuci gasa EU preko Ukrajine, uprkos rusko-ukrajinskom privremenom sporazumu iz Brisela o rješavanju spora u vezi sa gasom.

Svijet 14.01.2015 | 19:03
Mogući prekidi u isporuci gasa EU

"I dalje postoje rizici u tranzitu gasa preko Ukrajine, jer ta zemlja u novembru i decembru nije bila u mogućnosti da kupi neophodne količine ovog energenta, zbog svojih finansijskih problema", rekao je direktor "Gasproma" Aleksej Miler.

On je dodao da su ukrajinske rezerve gasa u podzemnim skladištima znatno smanjene, prenio je TASS.
Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je danas da nema razloga da se mijenjaju uslovi isporuke gasa Ukrajini nakon što krajem marta istekne važeći sporazum, prenio je Rojters.

Maroš Šefčovič, komesar EU za energetiku, koji se sastao sa Novakom u Moskvi, rekao je da je blok spreman da nastavi da djeluje kao "pošten posrednik" u pregovorima između Rusije i Ukrajine.

On je dodao da tranzit ruskog gasa Evropi preko Ukrajine ne treba prekidati, čak i ako se izgrade novi gasovodi koji zaobilaze Ukrajinu.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

aljo

14.01.2015 18:44

Samo zatvori putine

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

14.01.2015 18:56

Čudo je kako pokvareni zapad mjenja od opasne sile pa do ponude mekog posredovanja u pregovorima samo zbog jednog "ventila" hmmm. Baš su im opasne sankcije...

ODGOVORITE