SAD konačno poslale ambasadora

Danas je u BiH doputovala Morin Elizabet Kormak, novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država.

Bosna i Hercegovina 13.01.2015 | 18:20
SAD konačno poslale ambasadora

Na sarajevskom aerodromu u kratkom obraćanju novinarima, Kormak je izjavila da joj je drago što je konačno došla u BiH, jer je dugo čekala taj trenutak.

Dodala je da želi da upozna što više građana BiH, te da će nastaviti politiku koju je i do sada američka ambasada promovisala u BiH.

,,Bila sam juče u Briselu na konsultacijama sa predstavnicima Evropske unije i NATO-a kako bi što spremnije obavila svoj zadatak u vezi sa evroatlanskim putem BiH. Na ceremoniji u Vašingtonu prošle sedmice, prilikom polaganja zakletve, pomoćnik sekretara SAD-a gospodin Kenedi rekao mi je da postoji istorijska veza između ove dvije zemlje i meni je čast što ću nastaviti jačanje tih veza'', istakla je Kormak.

Ambasador Kormak će do kraja sedmice predati akreditivna pisma članovima Predsjedništva BiH, čime će njen mandat i zvanično početi.

,,Ne očekujem nikakvu posebnu promjenu, već kontinuitet američke politike ovdje'', kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i dodaje da je glavni igrač oko BiH ipak Evropska unija i da ne vjeruje da će SAD preuzimati tu ulogu.

Morin Elizabet Kormak na mjesto američkog ambasadora u BiH dolazi sa pozicije izvršnog asistenta u Kancelariji specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a Baraka Obame za globalnu koaliciju za borbu protiv
Islamske države.

Podsjećamo, predhodni američki ambasador Patrik Mun BiH je napustio krajem avgusta 2013.godine, nakon čega je dužnost otpravnika poslova obavljao Nikolas Hil.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

JA

13.01.2015 17:56

Dobro dosli u BiH

ODGOVORITE
Name

Deki pd

13.01.2015 18:43

Sestro pomagaj ovom ubogom narodu.RS su okupirali lopovi u vlasti narod ce pokrepati od gladi.

ODGOVORITE
Name

Zaključak

13.01.2015 22:31

Konačno neko ko će dodika dovesti u red.

ODGOVORITE
Name

Zna stara...

13.01.2015 23:01

Zna stara par rijeci i naseg jezika...

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

14.01.2015 12:52

Asistent-Ambasador-BIH=odskočna daska.

ODGOVORITE