Od srijede blokada graničnih prelaza

Više stotina prevoznika iz Republike Srpske u srijedu će najvjerovatnije blokirati više graničnih prelaza i carinskih terminala.

Bosna i Hercegovina 12.01.2015 | 21:45
Od srijede blokada graničnih prelaza

Danas su se sastali sa predstavnicima Vlade Srpske i entitetskog Ministarstva saobraćaja i upoznali ih sa problemom licenciranja, zbog koga od Nove godine kamioni ne mogu da pređu granične prelaze.

Prevoznici su upravu, poručili su iz Vlade Srpske, ali problem treba da riješi Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.

Ne odustajemo od blokade prelaza i carinskih terminala, kategorični su prevoznici. Od prvog januara i stupanja na snagu novog pravilnika zabranjen nam je međunarodni transport, kažu u udruženju prevoznika Srpske.

Zato će najkasnije do srijede, blokirati sve prelaze u Srpskoj, a blokada će, kako kažu, trajati dok Ministarstvo transporta i komunikacija BiH ne povuče sporni pravilnik o licenciranju.

Idemo u generalni štrajk tj. blokade prelaza i terminala širom Bosne i Hercegovine. Niko od prevoznika iz RS nema ništa protiv licenci na nivou BiH, ali ovaj pravilnik koji je potpisao gospodin Hadžić samo je prostor za bogaćenje pojedinaca i ništa drugo”, kaže predsjednik Udruženja orevoznika Nikola Grbić.

Prevoznici su ponovo zatražili od Ministarstva transporta BiH da hitno omogući Ministarstvu saobraćaja Srpske da izdaje međunarodne transportne licence. Svjesni smo posljedica blokada prelaza i terminala, kažu prevoznici. Ipak, drugog izbora nemamo, od Nove godine kamioni ne mogu da pređu granice i tako gubimo milione.

Blokiraćemo sve granične prelaze i sve terminale, komplet u Republici Srpskoj, čak i neke prelaze u Izačiću prema Federaciji”, poručuje predstavnik prevoznika iz Gradiške Gligo Čikić.

Iz Vlade RS su poručili da razumiju prevoznike, ali da se problem jedino može riješiti na nivou BiH.

Ministarstvo saobraćaja i veza RS je više puta apelovalo na Ministarstvo transporta BiH da sporni pravilnik stavi van snage, jer pri donošenju pravilnika nisu uvaženi stavovi entitetskih ministarstava, saopšteno je iz Vlade RS.

Ministar Saobraćaja i komunikacija BiH Damir Hadžić ranije je poručio da oni posupaju po zakonu u kome jasno stoji da se licence izdaju isključivo u Sarajevu. Takve uslove ne prihvatamo, kažu prevozici iz Srpske, zato ćemo od srijede izaći na prelaze.

(BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Можда

12.01.2015 21:00

није згорег да мало приупитате бившег министра из СДСа шта је он то потписао,урадио док је био у Сарајеву.

ODGOVORITE
Name

nadimak

12.01.2015 21:22

Hvala ti Boze pa sam davno otisao iz te propale drzave/regije. Kada vidim sta politicari/mafijasi rade dole vjerujte bude mi drago otvoriti prozor i vidjeti gdje zivim. Zao mi je vas koji ste puni nacionalizma i nemozete da predjete preko toga pa da birate politicare koji ce osigurati buducnost vase djece. Vec birate one koji ce vas braniti od komsije. Komsije koji i on nema od cega da hrani svoju djecu. Tako bogata drzava a tako ne pametan narod, da nekazem glup jer mi komentar nece proci... Srbi, Bosnjaci i Hrvati u istoj ste banani. Probudite se.

ODGOVORITE
Name

Xxx

12.01.2015 21:41

bravo za prevoznike. Tlace nas iz Sarajeva na svim poljima

ODGOVORITE
Name

kako da ne

12.01.2015 22:02

donjet ce vam jos cevape i pivo..

ODGOVORITE
Name

Konj

12.01.2015 22:53

Sve dok stoji RS do tad ce biti problema... Zar se nije moglo normalno zivjet narode...

ODGOVORITE
Name

sofer

13.01.2015 07:30

Treba blokirati institucije a ne granicne prelaze. Blokadom granicni prelaza blokiraju se obicni gradjani.

ODGOVORITE
Name

Suzuki

13.01.2015 07:33

Za nadimak.Cista desetka za komentar,pravo u sridu.Do djavola ko ce biti predsjednik drzave,entiteta nek samo normalan covjek prima redovno i solidnu platu,penzioneri solidne penzije,nezaposleni solidne naknade za nezaposlene,bolesni solidnu rehabilitaciju i lijecenje,ucenici solidne i tople ucionice,djeca solidna i bezbrizne vrtice itd,itd.U normalnoj drzavi se zivi dobro gdje obican covjek ne zna ko je predsjednik a ko je premijer drzave.

ODGOVORITE
Name

7777

13.01.2015 08:43

Pozdrav za sve ljude dobre volje.Zakon je zakon i mora se postivati.Mislim da se dizu tenzije nepotrebno treba da drzava olaksa svim obicnim gradjanima bolji zivot.Sto se tice drzavne licence sve se postom moze rijesiti jedini problem je malo vise papirolgije i malo vise vremena al sve se rijesi ,cak sta vise sve posalju na kucnu adresu.Samo mozemo naprijed ako se postuju i institucije drzave svi narodi bez obzira na vjersku pripadnost treba da to postuju . Ps. Samo mala napomena:Svi iz Federacije cekaju i do dva mjeseca cak i vise da se izvade biometrijski pasosi jer se vade u Banja Luci veliki pozzz.

ODGOVORITE
Name

eko

13.01.2015 09:06

Svaka.cast na.komentaru..samo da obicnim ljudima bude dobro...politicari svi isti !!!

ODGOVORITE
Name

444444

13.01.2015 17:11

Treba blokirati prelaze kada mogu svi zasto nebi i prevoznici, od mljekara, ratara, uzgajivaca svinja svi blokiraju terminale i granice pa se i njihov problem ne resava na granici lazna je informacija da licenca kosta 20 km sto plasiraju iz vlasti da bi dosao do tih 20 km treba mnogo papirologije polaganja za licence i slicno sve kosta i to mnogo svaka potvrda papir se placa i ceka dugo i medijima je iz vlasti bila informacija da licenca kosta 20km garantujem da bi svaki prevoznik dao 20km i neka daju licencu ako je to tako kao sto plasiraju lazne informacije u javnost

ODGOVORITE