Očevidac žali zbog objavljivanja videa

Francuski inženjer koji je snimio hladnokrvno ubistvo policajca 42-godišnjeg Ahmeda Merabeta ispred redakcije satiričnog časopisa "Šarli ebdo" (Charlie Hebdo) u Parizu, izrazio je danas žaljenje što je snimak objavio na "fejsbuku".

Svijet 12.01.2015 | 12:30
Očevidac žali zbog objavljivanja videa

Ðordi (Jordi) Mir i dalje ne može da objasni zašto je tačno na "fejsbuku" podelio taj video-snimak, koji je šokirao svet, sa njegovih 2.500 "prijatelja".

"Nemam odgovor", rekao je on agenciji Asošijeted pres, nazivajući takav potez glupim refleksom.

"Fotografišem mačku i objavim je na Fejsbuku. Bio je to isti glupi refleks. Morao sam da razgovaram sa nekim. Bio sam sam u stanu. Stavio sam taj video na Fejsbuk. Bila je to greška", rekao je Mir, koji nije očekivao da će snimak videti toliko ljudi.

Prema navodima agencija, on u početku nije ni znao šta snima, misleći u panici da je u pitanju pljačka banke, kao i da su muškarci u crnom sa automatima specijalci koji idu da pomognu napadnutom kolegi.

Za manje od sat vremena pošto je snimak skinuo sa njegovog naloga, Mir se iznenadio kada ga je video na TV ekranu.

Na amaterskom snimku koji traje 42 sekunde vide se maskirana naoružana braća Šerif i Said Kuaši kako idu ka ranjenom policajcu koji leži na tlu.

Na pitanje jednog od braće da li je hteo da ih ubije, Merabet je odgovori: "Ne, sve je u redu, šefe" i podigao ruku očigledno tražeći da ga poštede.

Potom mu je pucano u glavu.

Snimak su britanski tabloidi nazvali "šokantnim" i "gnusnim", a fotografiju sa njega francuski "Figaro" i dalje koristi na naslovnoj strani iznad koje je naslov "Rat".

Na američkoj satelitskoj televiziji Si-En-En (CNN) snimak je nazvan "nezaboravnim" i "zauvek povezanim sa ovim strašnim napadom" na redakciju pariskog magazina u kom je ubijeno 12 saradnika.

Snimak je već podeljen širom mreže, a neko ga je stavio i na "Ju tjub" (YouTube)

Video se emituje uvek iznova i nanosi bol porodici ubijenog policajca.

Njegov brat Malek pitao je u subotu novinare kako se usuđuju da uzmu snimak i emituju ga.

"Čuo sam njegov glas. Prepoznao sam ga. Video sam ga ubijenog i čujem svakog dana kako ga ubijaju", rekao je on.

Pojedini tvrde, međutim, da snimak ima korisnu ulogu u prikazivanju bezdušnosti terorista.

Mir, muškarac 50-ih godina čiji su roditelji izbeglice iz fašističke Španije, rekao je da mu je jedan zvaničnik rekao da je snimak pomogao da se mobiliše javno mnjenje.

"Po meni, ubijeni policajac je kao jedna ratna fotografija", rekao je Mir u jednom trenutku, poredeći snimak sa kontroverznom fotografijom ratnog snimatelja Roberta Kape na kojoj je prikazano ubistvo vojnika tokom Španskog građanskog rata.

Ističući da bi hteo da Merabetova porodica zna da mu je veoma žao, inžinjer je rekao da to ne bi učinio ponovo.

"Na Fejsbuku nema tajnosti. Ovo mi je lekcija", kazao je on.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

da da

12.01.2015 14:59

Zalis ti zato sto su rusi primjetili da uopste policajac nije upucan u glavu kao sto ostale televizije govore,nego 70cm ispred glave, kao i sto ste slabo rezisirali i zaboravili krv prikazati na slici

ODGOVORITE