Majka istrgla starije dijete iz ruku oca ubice

Borislav Zornić (35) koji je ubio svoju dvonedeljnu bebu verovatno neće biti osuđen, ali će se ispitati da li je bio adekvatno lečen.

Srbija 12.01.2015 | 08:04
Majka istrgla starije dijete iz ruku oca ubice

Zornić, više puta lečeni psihijatrijski bolesnik, nakon što je usmrtio bebu uzeo je u ruke i svoje dvogodišnje dete. Međutim njegova supruga B. Z. je uspela da mu ga otme i da zajedno sa najstarijim detetom od četiri godine pobegne do komšija.

Prema rečima profesora Milana Škulića sa Pravnog fakulteta u Beogradu, zakon ne dopušta da krivično odgovaraju duševno bolesne osobe, koje nisu mogle da shvate značaj dela ili da upravljaju svojim postupcima, bez obzira na težinu zločina.

- Biće pokrenut postupak i određeno veštačenje. Ukoliko se utvrdi da je bio neuračunljiv i da je opasan po okolinu, biće mu određena mera obaveznog lečenja u ustanovi zatvorenog tipa. Ta mera može da traje i doživotno, a posle određenog vremena se proverava stanje pacijenta - objašnjava profesor Škulić, i dodaje da se u praksi u Srbiji kada duševno bolesna osoba počini zločin, retko dešava da se ispituje lečenje i odgovornost lekara.

Zornić je svoju ćerkicu N. Z. možda ubio u kolevci, pre nego što ju je bacio kroz prozor porodičnog stana u dvorište zgrade u Drinčićevoj ulici u Beogradu u subotu u pola šest ujutru. To će se znati tek nakon obdukcije. On je to uradio, kako se pretpostavlja, u trenutku nervnog rastrojstva, kada su u stanu bili njegova supruga i dvoje starije dece od četiri i dve godine.

Nakon što je bacio ćerkicu, prema saznanjima policije, Zornić je uzeo dete od dve godine, koje mu je supruga B. Z. otela iz ruku i otrčala do komšija dozivajući pomoć.

Komšije su je primile u stan s dvoje dece i pozvale policiju.

Zornića policija nije mogla da smiri, jer je vikao i trčao po stanu, a u jednom trenutku se otrgao i nakratko pobegao. Policija je pozvala lekare, koji su mu dali sedative, ali su morali da ga vežu za nosila i vozilom Hitne pomoći odvezu do Odeljenja psihijatrije u bolnici Okružnog zatvora u Beogradu, gde je smešten do daljeg.

Oni koji su ga videli nakon zločina kažu da nije svestan šta je učinio, a i dalje je pod sedativima.

Juče u dvorištu zgrade, baš na mestu gde je beba bačena, bile su upaljene tri sveće. Niko od stanara nije želeo da govori za novine, a stan Zornića i dalje je zaključan.

Komentari / 0

Ostavite komentar