Gripa se širi Hercegovinom

Posljednjih dana zbog virusa gripa u trebinjskoj Hitnoj pomoći imaju pune ruke posla, a dešava se da pomoć traže i cijele porodice.

Republika Srpska 11.01.2015 | 18:45
Gripa se širi Hercegovinom

Nikolina Krstović sa svoja dva sina blizanca, Vasilijem i Jovanom, došla je u Hitnu pomoć da traži uputstva kako liječiti virus gripa koji je poslednjih dana u velikoj mjeri zahvatio Trebinje.

Sve veći broj građana centra istočne Hercegovine žali se na povišenu temperature, bolove u glavi i kašalj i pomoć traži od dežurnih ljekara.

“Baš je gripa zavladala, cijeli grad je pod gripom. Prate je jaki simptomi, temperature, bol glave i povraćanje. Propilis kapim im dajem, jedu med, piju čajeve. Jedu zdravu hranu, hrane se svaki dan kuvanje, jedu naranče oni su pune vitamina C", kaže Nikolina.

Zbog virusa gripa i temperaturnih oscilacija u trebinjskoj Hitnoj pomoći imaju pune ruke posla.

“Od perioda kada su krenuli hladniji dani u Trebinju mi nismo navikli na te hladnije dane, počela je posjeta većeg broja pacijenata, pogotovo oko ovih novogodišnjih i božičnih praznika Hitna pomoć ima pune ruke posla. Uglavnom se javljaju pacijenti sa povišenom temperaturom, simptomima gripe, imamo veliki broj hroničnih i srčanih bolesnika koji dolaze zbog akutne faze bolsti i takođe imamo dosta djece sa morbilima i sa tim virusnim infekcijama. Imamo veliki broj i porodica zato šte se te viroze šire u tim prostorijama koje su nedovoljno provjetrene, u zatvorenim prostorima", ističe načelnik Službe Hitne medicinske pomoći u Trebinju dr Saša Borjan.

U Hitnoj pomoći građanima Trebinja preporučuje provjetravanje prostorija, uzimanje što više tečnosti, voća i vitaminskih preparata, a izbjegavanje antibiotika koji ne pomažu protiv aktuelnih viroza.

(BN TV)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dr

11.01.2015 21:12

Gripa se siri i ima je u cijeloj RS a ne samo u Trebinju.,uostalom nista neobicno za ovo doba godine-sezonski grip.

ODGOVORITE