Lisac: O PAO-u odlučuju klubovi

"ABA liga je prvenstveno za klubove sa ovih prostora, ali uvek je bilo mesta i za nekoga sa strane", kaže za MONDO generalni menadžer takmičenja.

Košarka 11.01.2015 | 11:40
Lisac: O PAO-u odlučuju klubovi

Izjava predsednika Panatinaikosa, da će na kraju sezone "razmotriti poziciju" kluba u prvenstvu Grčke i možda se prijaviti za učešće u ABA ligi, odjeknula je košarkaškom Evropom.

Pitanje je koliko ozbiljno je treba shvatiti, jer je Dimitris Janakopulos poznat po povremenim neodmerenim javnim istupima.

Ono što je sigurno - prvi čovek višestrukog prvaka Evrope dao je lepu reklamu regionalnom takmičenju.

Generalni menadžer ABA lige Roman Lisac na početku razgovora za MONDO podsetio je da su i Panatinaikos i Olimpijakos pre nekoliko godina već pokazali interesovanje da igraju ABA ligu, smatrajući da bi u njoj imali jače utakmice nego u granicama svoje zemlje...

Kao i da je za konkretniji komentar potrebno dobiti više informacija iz Atine!

"Ne smemo ništa da prejudiciramo. Ako bi Panatinaikos zaista želeo da igra ABA ligu, odluku o tome morali bi da donesu naši klubovi, ne bismo to uradili mi sami", rekao je Lisac.

"Lično mislim da je ABA liga napravljena prvenstveno u interesu klubova sa ovih prostora i da tako treba da ostane, ali znamo da je uvek bilo mesta i za po neki klub sa strane".

"Trenutno je kvalitet našeg takmičenja limitiran finansijskim problemima velikog broja klubova. Uključivanje Panatinaikosa bilo bi dobra stvar za ceo region, međutim, ponovo kažem da će se pre bilo kakve odluke izjasniti naši klubovi, šta je najbolje za njih", kaže Lisac, koji veruje da će biti prilike za razgovor sa Janakopulosom.

Govoreći o ABA ligašima izvan granica bivše SFR Jugoslavije, glavni operativac takmičenja istakao je da Solnok iz godine u godinu "pokazuje sve veću ozbiljnost", dok u slučaju Levskog situacija preti da izmakne kontroli, ali se nada da do toga ipak neće doći.
Bugarski tim prošle nedelje nije imao gde da ugosti Zadar (utakmica će se igrati naknadno), dok ove subote nije doputovao u Podgoricu na meč protiv Budućnosti.

Komesar lige Josip Bilić najverovatnije će proglasiti rezultat 20:0, nakon čega Levski više neće imati pravo na grešku - u suprotnom će biti diskvalifikovan.

"Verujte da je u maju mesecu sve što se tiče Levskog izgledalo tako da sam ja bio euforičan po pitanju njihovog ulaska u ligu. Trebalo je da imaju ozbiljan budžet, ozbiljne igrače... Apsolutno će biti kažnjeni za poslednje prekršaje, ali sa njihove strane imamo uveravanja da će ovih dana dovesti dvojicu Amerikanaca i da će korektno odigrati ligu do kraja", objasnio je Lisac.

"Situacija nigde nije laka. To može da se desi i našim klubovima, stalnim učesnicima".

Levski će uz odloženi meč protiv Zadra imati skor 1-15 i teško je pretpostaviti da može da stigne pretposlednju Igokeu (5-12).

"Ako ostanu poslednji na tabeli, neće imati pravo igranja naredne sezone", jasan je generalni menadžer ABA lige.

I tu, možda, leži šansa za Panatinaikos, Makabi, ili nekog trećeg? Ako klubovi pristanu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ko finansira Igokeu?

11.01.2015 10:46

Ko finansira Igokeu iz Laktasa?Ne znam zasto se sada zovu Igokea Aleksandrovac kada je nova dvorana koja je kostala oko 20 miliona maraka u Laktasima

ODGOVORITE