Masakr u Nigeriji, 2.000 mrtvih

Oko 2.000 ljudi ubijeno je u masakru koji su počinili pripadnici islamističke organizacije Boko Haram u Nigeriji.

Svijet 10.01.2015 | 12:55
Masakr u Nigeriji, 2.000 mrtvih

U saopštenju organizacije Amnesti internešnal navodi se da je ovo najsmrtonosniji napad u istoriji te terorističke organizacije, a dogodio se u gradu Baga, koji se nalazi nedaleko od granice sa Čadom.

Kontinuirani napadi džihadista trajali su od srede do petka, a jedan od lokalnih zvaničnika Baba Aba Hasan istakao je da su žrtve uglavnom deca, žene i starije osobe, koje nisu uspele da pobegnu pred naletom ekstremista.

“Pokolj koji su počinili teroristi Boko Harama je nezamisliv. Odustali smo od prebrojavanja mrtvih. Niko to ne može da učini. Ima mnogo teško ranjenih, koji su do sada verovatno preminuli“, rekao je Muhamed Aba Gava, portparol civilne odbrane.

Organizacija Amnesti internešnal je izdala saopštenje u kojem navodi da je prema prvim izveštajima poginulo 2.000 ljudi.

“Ako je taj broj tačan, to znači da je teror Boko Harama poptuno eskalirao“, smatra Danijel Ejr, istraživać AI za Nigeriju.

Ovaj napad dogodio se pet nedelja pre najavljenog održavanja predsedničkih izbora u Nigeriji, a tri severoistočne države zatražile od vlasti da pojačaju prisustvo vojske.

Najveći zločin koji su prethodno počinili pripadnici Boko Harama dogodio se 14. marta 2014. godine, kada je ubijeno više od 600 ljudi.

Boko Haram preti da proširi svoju terorističku aktivnost, u snimku objavljenom prošle nedelje najavili su akcije u Kamerunu.

Izvor: B92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Md

10.01.2015 15:40

Pa sve su to americki borci za slobodu

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

10.01.2015 15:52

Gde ste sad bre borci za ljudska prava, NATO i ostali belosvetski olos. Sto sad ne skoci citav svet kao juce !!!! Nema nafte, gasa kapitala. Majko mila kuda bre ide ovaj svet jadna dirotinja svako se na nju istresa...

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

10.01.2015 17:29

Pa poznato je da SAD donose "slobodu" širom sveta. Posle prolivene (ne njihove) krvi dolazi GM hrana lijekovi (sida, ebola) Čak ni UN nisu više ono što su bile. NAŽALOST.

ODGOVORITE
Name

Za Md

10.01.2015 21:49

Za naftu !!!

ODGOVORITE