Otkaz za "odmor" od 24 godine

A.K. Verm, koji nije dolazio na posao čitave 24 godine - otpušten je. Otkaz mu je uručila Vlada u Indiji, prenose svetski mediji.

Svijet 10.01.2015 | 12:21
Otkaz za "odmor" od 24 godine

Verma koji je radio kao inženjer u odeljenju za javne radove, otpušten je pošto se poslednji put pojavio na poslu u decembru 1990. godine.

Ovo je bilo previše čak i za uslove u Indiji, gde se državni posao smatra doživotnim.

“Verma je preterao. Stalno je tražio produženje odsustva, što mu nije odobreno, i odbijao je naloge da se pojavi na poslu”, saopštila je tamošnja vlada.

Istragom je utvrđeno da je indijac Verma kriv za “nameran izostanak sa posla” još od 1992. godine. Bile su potrebne dodatne 22 godine i intervencije ministra u vladi da mu se uruči otkaz.

Inače, indijski zakoni o radu dosta otežavaju otpuštanje radnika, osim kada su u pitanju kriminalne radnje. Možda je slučaj Verme koji je dobio otkaz nakon što nije dolazio na posao 24 godine, dokaz da se Indija konačno uhvatila u koštac sa birokratama koji izbegavaju kancelarije.

Premijer Indije Narendra Modi kaže da je bio šokiran ponašanjem birokrata kada je došao na vlast prošle godine, kao i da će raditi na tome da se stanje popravi.

U Radžastanu i Mađi Pradeš na primer, nedavno je izmenjen zakon po kome se osoblje sada lakše otpušta i zapošljava.

U Nju Delhiju radnici u državnoj službi moraju da ostavljaju otiske prstiju na skeneru po dolasku na kako bi se stalo na put “bežanju” s posla.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar