Svaka država moguća meta terorista

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Simić izjavio je da svaka zemlja u različitoj mjeri može biti meta napada terorista, a da najviše strahuju zemlje koje su se aktivno uključile u borbu protiv "Islamske države".

Srbija 09.01.2015 | 11:01
Svaka država moguća meta terorista

"Svi smo mi potencijalne žrtve u ovom trenutku, samo neko više, a neko manje. Vjerovalo se da se u Evropi nakon udara u Londonu i Španiji to ne može ponoviti, a ipak se nešto ovako dogodilo", rekao je Simić za Radio - televiziju Srbije.

Napominjući da i za Srbiju postoji bojazan od terorista i da je uvijek potreban stepen opreza, Simić je istakao da se Srbija pravilno opredijelila i da njene službe dobro obavljaju svoj posao.

On je ukazao na to da je teško zaštititi se od terorističkih napada i ocijenio da se na njih mora sistemski odgovoriti.

Na pitanje kako će novi program zaštite od terorizma oblikovati Evropu, profesor Simić ukazuje da će u svakom slučaju preduprijediti buduće terorističke udare, ali i da će podići nivo ksenofobije u Evropi, zbiti redove Evropskoj uniji tako da će Evropa još više postati sumnjičava prema migrantima.

Simić kaže da ovaj događaj jeste veliko iznenađenje, ali da je ujedinio svijet i da može uticati na rješavanje trenutno aktuelnih svjetskih pitanja.

"Moskva je već pokazala veliko razumijevanje, jer i sama ima problem sa terorizmom. Rusija je važna zemlja na frontu borbe protiv terorizma, i ovo će približiti zemlje, i omogućiti da se pokaže izvjesna elastičnost nad rješavanjem ukrajinskog pitanja koje jeste trenutno velika prijetnja bezbjednosti", zaključuje Simić.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

09.01.2015 10:44

Osuđujem ovo što se dogodilo iz dna duše ali zar su višegodišnje nepotrebne direktne provokacije preko karikatura pretjerane znajući sa kim se ima posla. Po meni to nije sloboda novinarstva. Nisu izvukli pouku od SAD-a koji sada troši ogroman novac poreskih obaveznika za obezbjeđenje i strah od terorizma koji je trenutno u ekspanziji.

ODGOVORITE