Свака држава могућа мета терориста

Професор Факултета политичких наука у Београду Драган Симић изјавио је да свака земља у различитој мјери може бити мета напада терориста, а да највише страхују земље које су се активно укључиле у борбу против "Исламске државе".

Србија 09.01.2015 | 11:01
Свака држава могућа мета терориста

"Сви смо ми потенцијалне жртве у овом тренутку, само неко више, а неко мање. Вјеровало се да се у Европи након удара у Лондону и Шпанији то не може поновити, а ипак се нешто овако догодило", рекао је Симић за Радио - телевизију Србије.

Напомињући да и за Србију постоји бојазан од терориста и да је увијек потребан степен опреза, Симић је истакао да се Србија правилно опредијелила и да њене службе добро обављају свој посао.

Он је указао на то да је тешко заштитити се од терористичких напада и оцијенио да се на њих мора системски одговорити.

На питање како ће нови програм заштите од тероризма обликовати Европу, професор Симић указује да ће у сваком случају предуприједити будуће терористичке ударе, али и да ће подићи ниво ксенофобије у Европи, збити редове Европској унији тако да ће Европа још више постати сумњичава према мигрантима.

Симић каже да овај догађај јесте велико изненађење, али да је ујединио свијет и да може утицати на рјешавање тренутно актуелних свјетских питања.

"Москва је већ показала велико разумијевање, јер и сама има проблем са тероризмом. Русија је важна земља на фронту борбе против тероризма, и ово ће приближити земље, и омогућити да се покаже извјесна еластичност над рјешавањем украјинског питања које јесте тренутно велика пријетња безбједности", закључује Симић.

Извор: РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

09.01.2015 10:44

Осуђујем ово што се догодило из дна душе али зар су вишегодишње непотребне директне провокације преко карикатура претјеране знајући са ким се има посла. По мени то није слобода новинарства. Нису извукли поуку од САД-а који сада троши огроман новац пореских обавезника за обезбјеђење и страх од тероризма који је тренутно у експанзији.

ОДГОВОРИТЕ