Sedam ruskih čuda

Prije par godina nekoliko ruskih TV/radio stanica i novinskih kuća organizovalo je glasanje o ruskim čudima. Svaki stanovnik Rusije je mogao učestvovati u glasanju koje se odvijalo putem interneta i sms poruka. Ovo je njihov izbor:

Svijet 09.01.2015 | 10:46
Sedam ruskih čuda

Bajkalsko jezero
Bajkal se nalazi u istočnom Sibiru i smatra se najdubljim jezerom, ali i najvećim rezervoarom pitke vode na svetu. Duboko je 1500 metara, a boja vode je uprkos njenoj dubini izrazito bistra i plava.

Dolina gejzira
Dolina se nalazi na Kamčatki, a zanimljiva je zbog stotina aktivnih i atraktivnih gejzira. Svrstana je na UNESCO-vu listu svetske baštine.

Spomenik majci domovine
Ovaj veliki spomenik sagrađen je pedesetih godina prošlog veka u Volgogradu u čast svim vojnicima koji su izgubili život u Drugom svetskom ratu. Spomenik je uvršten u Ginosovu knjigu rekorda, a čak je dva puta viša od kipa slobode u Njujorku.

Peterhof
Ovo mesto izgrađeno je prema naredbi Petra I početkom 17. veka i nalazi se u neposrednoj blizini Sant Petersburga. Zbog obilja zelenila, vode, zlata i divne arhitekture - smatra se top atrakcijom u turističkoj ponudi Rusije.

Katedrala Vasilja Blaženog
Katedrala se nalazi na Crvenom trgu a prepoznatljiva je po svojim kupolama i bojama. Sagrađena je u periodu između 1555. i 1561. godine u čast pobede cara Ivana Groznog nad Mongolima.

Stubovi Komske republike
Niko nije siguran u to kada su nastali, ali naučnici se slažu u jednom - da je samo priroda mogla načiniti nešto takvo. Procenjuje se da su nastali prije 200 miliona godina, a njihova visina je - 42 metra.

Elbrus
Najviša tačka Rusije, a prema nekima i najviši vrh Evrope. Prepun turista i zaljubljenika u skijanje i zimske radosti. Visina mu je 5600 metara.

Izvor: B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar