"Dirnuli smo u osinje gnijezdo"

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da se njegova kancelarija suočava s orkestriranom kampanjom ratnih zločinaca i nacionalista.

Srbija 08.01.2015 | 17:51
"Dirnuli smo u osinje gnijezdo"

Vukčević je u intervjuu za agenciju AP kazao da se njegova kancelarija suočava s orkestriranom kampanjom ratnih zločinaca i nacionalista, u kojoj su ih neki zvaničnici optužili i za špijuniranje za potrebe SAD.

Vukčević je za američku agenciju rekao da su on, njegov tim i njihove porodice dobijali prijetnje smrću i da im se u nacionalistički nastrojenim medijima prijetilo napadima, "što je koincidiralo sa našim radom na četiri slučaja".

"Dirnuli smo u osinje gnezdo", istakao je Vukčević. Prema navodima AP, dvojica poslanika vladajuće koalicije podnijela su krivičnu prijavu protiv Vukčevića zbog navodnog otkrivanja osjetljivih podataka ambasadi SAD u Beogradu.

Jedan od te dvojice poslanika je bivši novinar Milovan Drecun, koji je nedavno u Skupštini Srbije izjavio da su se tužioci sastali sa zvaničnicima američke ambasade i sa njima navodno razgovarali o aktuelnim slučajevima koje vodi tužilaštvo, navodi američka agencija."Čije je to tužilaštvo za ratne zločine, Republike Srbije ili američko?", pitao je tada Drecun.

Te optužbe protiv Tužilaštva su, kako navodi AP, bile praćene novinskim naslovima poput "Vukčević otkriva državne tajne Amerikancima" i člancima u kojima su provladini mediji kritikovali Vukčevića, kao i njegovog zamenika Bruna Vekarića.

Vukčević je naveo da iza prijetnji stoji "antihaški lobi" i dodao: "Oni imaju sopstvene novine." "U Srbiji je i dalje jak otpor prema suočavanju sa prošlošću", rekao je srpski tužilac, navodeći da su među onima koji se boje da će biti optuženi i zvaničnici bezbjednosnih službi koji su bili aktivni tokom ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu, u vrijeme kad su, kako navodi AP, srpske snage počinile zločine protiv nesrba.

Posebno osjetljivo pitanje predstavlja napredak u istrazi otmice i ubistva 19 nesrba, koje su u februaru 1993. počinile paravojne jedinice Srba iz BiH, izjavio je Vukčević.

Početkom decembra je u Srbiji i Bosni uhapšeno 15 ljudi pod sumnjom da su učestvovali u tom brutalnom zločinu, podsjetila je američka agencija.

Izvor: Tanjug

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

s

08.01.2015 17:01

kakve zlocine pocinise pavkovic i ojdanic.

ODGOVORITE
Name

Shaban

08.01.2015 17:04

Srbijo jadna li si kad tobom vladaju antisrbi. Vukčević i Vekarić su aktivisti zapada, i njihova djelatnost je iskljucivo pravno procesuiranje Srba.

ODGOVORITE
Name

Nikola

08.01.2015 17:21

Mislim da ćeš ti Bruno Vekariću jedan dan odgovarati za to što ste radili sve protiv Srba.

ODGOVORITE
Name

Zulu

08.01.2015 17:30

Vukčević podnosi izvještaj o radu stranim ambasadorima a ,izabrani, narodni poslanici mu RADE O GLAVI! Šta bi sa srpskim žrtvama. Osudište generale, policajce a sada na red došli novinari i poslanici!

ODGOVORITE
Name

Md

08.01.2015 20:22

Ja mislim da posle Tudjmana i Alije da ja Vukcevic i ustasa Vekaric dva naj veca srbomrzca na ovim pristorima,mislim da Taci ima vise simpatije prema Srbima nego ova dva antihtista

ODGOVORITE
Name

FBI

08.01.2015 20:44

Na zvanicnom sajtu su se mogle naci informacije ne o navedenom nego o Dacicu. Ne znam da li ih jos ima ali mozete pogledati i sami. Suradnja, razmjena informacija i medjusobne posjete. Neko je nesto cuo ali ne bas najbolje.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

09.01.2015 11:59

Ovo du klasični dželati srpskog naroda. I to su se osili što dokazuje da iza njih stoje ubice srpske djece, žena, staraca... zašto ne izvrše pritisak da se kazne oni jadni Srbi kojima su vađeni organi?! Na kraju će i oni biti krivi! Ne znam kako im je išlo likovno u školi ali krajnje im je vrijeme da počnu crtati karikatture.

ODGOVORITE