Skromniji Božić u poplavljenim selima

U semberskim selima koja su pretrpjela veliku štetu tokom prošlogodišnjih poplava, Božić je proslavljen nešto skromnije, ali ipak dostojanstveno u skladu sa pravoslavnim običajima.

Republika Srpska 07.01.2015 | 20:10
Skromniji Božić u poplavljenim selima

Tragovi katastrofalnih poplava još su vidljivi na svakom koraku u većini semberskih sela. Ali danas na Božić, u bilo koji dom u koji smo ušli u selu Batković kod Bijeljine osjećala se toplina porodice, radost, mirboženje.

"Pomolili se Bogu, kao i svake godine. Ne možemo mi čekati i žaliti se na poplavu, da čekamo od nekoga da nam pomogne. Nema od tog ništa, svako se bori i snalazi kako može. Da je kriza, jeste, ali šta ćemo", kaže Simo Aleksić.

"Onako kako moramo, pomiriš se sa sudbinom šta je tu je, što smo mogli obnovili smo, što nismo čekamo proljeće da se i to završi. U dnevnom boravku normalno kao i svake godine moraš imati ono osnovno – pečenica, kolač", priča Ružica Aleksić.

I porodica Gajić danas je bila okupljena oko praznične trpeze, najradosniji su bili najmlađi.
Šestogodišnja Aleksandra Gajić kaže da joj je Božić najljepši praznik .

"Ja sam srećna kad je Božić", kaže Aleksandra.

"Ja sam tri godine dobijao marku u česnici, ove godine našao sam pasulj", dodaje njen brat Aleksandar.

Za porodicu Dejane Stanković, nakon teških izbjegličkih dana, 2014. bila je jedna od godina koja će ostaviti dubok trag u njihovim životima.

"Prvo je bila poplava, a taman kad smo malo došlo sebi onda se desio ta požar. Hvala dobrim ljudima koji su nam pomogli da uspijemo da napravimo kuću i imamo gdje dočekati Božić", priča Dejana Stanković, majka šestogodišnje djevojčice i četvorogodišnjeg dječaka.

Božić je i vrijeme kada se kuju i planovi za 2015. godinu. Većina ovih porodica se bavi poljoprivredom, Stankovići idu u nadnicu. Teško je, ali kada prođu praznici treba misliti od čega prehraniti porodicu.

"Živjeti se mora, raditi se mora. Bilo je obećanje da ćemo dobiti neki zeleni vaučer. Da li ćemo dobiti ili nećemo, vidjećemo. Mnogi ove godine nisu uzorali njive, stvarno ljudi nemaju od čega", kaže Simo Aleksić.

Kakva će biti ova godina, vidjećemo. Samo da se ne ponovi 2014. godine, česte su želje u Batkoviću.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Miki

07.01.2015 19:40

Skromna trpeza a ne skromniji Božić .Božić se nosi u srcu a ne na tanjuru.

ODGOVORITE