Скромнији Божић у поплављеним селима

У семберским селима која су претрпјела велику штету током прошлогодишњих поплава, Божић је прослављен нешто скромније, али ипак достојанствено у складу са православним обичајима.

Република Српска 07.01.2015 | 20:10
Скромнији Божић у поплављеним селима

Трагови катастрофалних поплава још су видљиви на сваком кораку у већини семберских села. Али данас на Божић, у било који дом у који смо ушли у селу Батковић код Бијељине осјећала се топлина породице, радост, мирбожење.

"Помолили се Богу, као и сваке године. Не можемо ми чекати и жалити се на поплаву, да чекамо од некога да нам помогне. Нема од тог ништа, свако се бори и сналази како може. Да је криза, јесте, али шта ћемо", каже Симо Алексић.

"Онако како морамо, помириш се са судбином шта је ту је, што смо могли обновили смо, што нисмо чекамо прољеће да се и то заврши. У дневном боравку нормално као и сваке године мораш имати оно основно – печеница, колач", прича Ружица Алексић.

И породица Гајић данас је била окупљена око празничне трпезе, најрадоснији су били најмлађи.
Шестогодишња Александра Гајић каже да јој је Божић најљепши празник .

"Ја сам срећна кад је Божић", каже Александра.

"Ја сам три године добијао марку у чесници, ове године нашао сам пасуљ", додаје њен брат Александар.

За породицу Дејане Станковић, након тешких избјегличких дана, 2014. била је једна од година која ће оставити дубок траг у њиховим животима.

"Прво је била поплава, а таман кад смо мало дошло себи онда се десио та пожар. Хвала добрим људима који су нам помогли да успијемо да направимо кућу и имамо гдје дочекати Божић", прича Дејана Станковић, мајка шестогодишње дјевојчице и четворогодишњег дјечака.

Божић је и вријеме када се кују и планови за 2015. годину. Већина ових породица се бави пољопривредом, Станковићи иду у надницу. Тешко је, али када прођу празници треба мислити од чега прехранити породицу.

"Живјети се мора, радити се мора. Било је обећање да ћемо добити неки зелени ваучер. Да ли ћемо добити или нећемо, видјећемо. Многи ове године нису узорали њиве, стварно људи немају од чега", каже Симо Алексић.

Каква ће бити ова година, видјећемо. Само да се не понови 2014. године, честе су жеље у Батковићу.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мики

07.01.2015 19:40

Скромна трпеза а не скромнији Божић .Божић се носи у срцу а не на тањуру.

ОДГОВОРИТЕ