Srbi u Austriji proslavljaju Božić

Srbi u Austriji slave danas najradosniji hrišćanski praznik Božić tradicionalnim odlaskom na praznične liturgije, koje su se služile u hramovima Srpske pravoslavne crkve, kao i porodičnim okupljanjima.

Svijet 07.01.2015 | 11:22
Srbi u Austriji proslavljaju Božić

Uoči ovog velikog praznika, sinoć je na Badnje veče veliki broj vernika prisustvovao služenju bdenija kada su se u hramovima SPC u Austriji delili i osvećeni badnjaci i palile sveće.

Više hiljada vernika prošlo je na Badnje veče kroz bečke hramove "Svetog Save", "Vaskrsenja Hristova", a ponoćna Božićna liturgija služena je po prvi put i u novom hramu Nojlerhenfeld, koji je letos dobijen na poklon od rimokatoličke crkve.

Ispred hrama "Vaskrsenja Hristova" organizovana je, po prvi put, "Božićna pijaca", na kojoj su mogli da se kupe badnjaci, kao i ikone i verske knjige, a sav prihod od priloga namenjen je rekonstrukciji novog hrama Nojlerhenfeld.

Takođe je u ovom hramu,kao i svake godine, podeljeno oko 300 paketića za decu.

Ponoćnoj liturgiji u novom hramu prisustvovao je episkop austrijsko-švajcarski Andrej, koji je danas, na Božić, služio prazničnu arhijerejsku liturgiju.

Mnogi Srbi, koji nisu imali priliku da Božić proslave u domovini, uzeli su slobodan dan kako bi ovaj praznik proslavili u svojim domovima u krugu uže porodice i uz tardicionalnu božićnu trpezu.

Komentari / 0

Ostavite komentar