Срби у Аустрији прослављају Божић

Срби у Аустрији славе данас најрадоснији хришћански празник Божић традиционалним одласком на празничне литургије, које су се служиле у храмовима Српске православне цркве, као и породичним окупљањима.

Свијет 07.01.2015 | 11:22
Срби у Аустрији прослављају Божић

Уочи овог великог празника, синоћ је на Бадње вече велики број верника присуствовао служењу бденија када су се у храмовима СПЦ у Аустрији делили и освећени бадњаци и палиле свеће.

Више хиљада верника прошло је на Бадње вече кроз бечке храмове "Светог Саве", "Васкрсења Христова", а поноћна Божићна литургија служена је по први пут и у новом храму Нојлерхенфелд, који је летос добијен на поклон од римокатоличке цркве.

Испред храма "Васкрсења Христова" организована је, по први пут, "Божићна пијаца", на којој су могли да се купе бадњаци, као и иконе и верске књиге, а сав приход од прилога намењен је реконструкцији новог храма Нојлерхенфелд.

Такође је у овом храму,као и сваке године, подељено око 300 пакетића за децу.

Поноћној литургији у новом храму присуствовао је епископ аустријско-швајцарски Андреј, који је данас, на Божић, служио празничну архијерејску литургију.

Многи Срби, који нису имали прилику да Божић прославе у домовини, узели су слободан дан како би овај празник прославили у својим домовима у кругу уже породице и уз тардиционалну божићну трпезу.

Коментари / 0

Оставите коментар