Banjalučka berza živi na obveznicama

Promet na Banjalučkoj berzi u prošloj godini iznosio je 586,61 milion KM i povećan je u odnosu na 2013. za nepunih 211 miliona maraka ili 56 odsto, a taj skok ostvaren je zahvaljujući obveznicama i trezorskim zapisima kojima je ubjedljivo najviše trgovano.

Republika Srpska 06.01.2015 | 13:22
Banjalučka berza živi na obveznicama

Prema godišnjem izvještaju koji je objavila Banjalučka berza promet obveznicama u 2014. godini iznosio je 280,69 miliona, a trezorskim zapisima trgovano je u vrijednosti od 191,99 miliona maraka. Struktura trgovine uticala je i na indekse, pa je godišnji rast imao samo ORS u kojem su sadržane obveznice. BIRS, FIRS i ERS10 su zabilježili pad, a najviše je oslabio indeks fondova.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić rekao je da je prošle godine ostvaren drugi najveći promet od osnivanja berze i istakao da se više trgovalo samo u pretkriznoj 2007. godini.

- Najviše se uvećalo primarno tržište obveznica koje čini trećinu prometa na berzi. Učešće akcija u ukupnom prometu se nastavilo smanjivati i u 2014. godini akcije su činile samo petinu, dok su godinu ranije činile četvrtinu prometa - rekao je Božić i dodao da su se u 2014. godini prvi put pojavili i REPO instrumenti na tržištu novca.

Govoreći o kretanju indeksa, Božić je istakao da bi BIRS imao pozitivan prinos od oko tri odsto ako se uračunaju isplaćene dividende na akcije u njegovom sastavu.

- Najbolje performanse imao je obveznički indeks ORS, koji je porastao za 8,25 odsto. Ovaj indeks pokazuje koliko su u prosjeku zarađivali investitori koji su ulagali u dugoročne obveznice RS u 2014. godini - rekao je Božić.

Direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS Darko Lakić kaže da se na obveznicama u prošloj godini moglo zaraditi, navodeći da su obveznice emitovane po osnovu duga za ratnu štetu lani ostvarile prinos veći od deset odsto.

- Obveznicama emitovanim po osnovu duga za ratnu štetu i duga za staru deviznu štednju prošle godine se trgovalo u vrijednosti od oko 60 miliona KM i one su veoma likvidne, odnosno uvijek ima potražnje investitora - rekao je Lakić.

Kada je u pitanju tržište akcija, ubjedljivi lider su akcije „Telekoma Srpske“ sa prometom vrijednim 11 miliona KM.

- Interes za akcijama „Telekoma Srpske“ je očekivan, jer one obezbjeđuju godišnju zaradu od dividende od 12 odsto i za njih uvijek ima potražnje na berzi - istakao je Lakić.

Dobra potražnja bila je i za akcijama „Banje Vrućice“ Teslić, koja iz godine u godinu bilježi dobre poslovne rezultate. Vrijednost trgovine u prošloj godini iznosila je tri miliona KM, a zabilježen je i rast cijene akcija.

Bolji poslovni rezultati „Banjalučke pivare“ takođe su rezultovali većom potražnjom i rastom cijene akcija tog preduzeća, iako je njihov broj u opticaju gotovo beznačajan.

- Za akcije preduzeća koja imaju dobre rezultate i visok nivo korporativnog upravljanja ima interesa takozvanih portfolio investitora, odnosno investitora koji nemaju interes da budu većinski akcionari. Sa druge strane, ako preduzeća iz godine u godinu ostvaruju gubitke ili dobit koja nije srazmjerna kapitalu, teško je očekivati da je neko zainteresovan da kupuje te akcije - naglasio je Lakić.

Direktor „Advantis brokera“ iz Banjaluke Branko Kecman kaže da su obveznice dominantne na domaćem tržištu kapitala i da će tako i ostati sve dok se ne podigne nivo poslovanja kompanija čijim se akcijama trguje na berzi.

- Poslovanje preduzeća sa berze, osim rijetkih izuzetaka, je krajnje loše i zbog toga i nema velikog interesa investitora za njihove akcije. Dešavanja u 2014. godini, počevši od protesta u FBiH u februaru, preko poplava u maju do izbora u oktobru, nisu mogla imati gori uticaj na berzu za jednu godinu. Sve je to uticalo na pad interesovanja investitora, a posebno izbori i retorika koja je u kampanji korišćena i koja je krajnje destimulativna za bilo kakvo ulaganje - rekao je Kecman.

Prema njegovim riječima, stanje na tržištu kapitala ne zavisi samo od ljudi koji ga vode nego je za to potrebna akcija mnogih drugih učesnika u državi.

- Pomaci se mogu desiti ukoliko dođe do smirivanja političkih tenzija i napretka ka EU. To bi dalo veliki podstrek. To se desilo u svim zemljama. Vidljivost zemlje koja je potpisala neki sporazum koji znači dalji napredak prema EU je rezultovala snažnim dolaskom investitora iz inostranstva - rekao je Kecman.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zaključak

06.01.2015 20:34

Ti nazovi ekonomisti i investitori su najobičniji hoštapleri, koji se bave samo špekulacijama. Treba ih se riješiti. Samoupravljački socijalizam ih je bio skoro zatrao ali takvi se obnavljaju kao najjači i najizdržljiviji korov. Zato stalno moraju biti pod kontrolom.

ODGOVORITE