Od kulture najviše konzumiraju kafu

Dok u pozorištima ili na književnim večerima zjape prazne stolice, u baštama kafića obično bivaju pune do posljednjeg mjesta pa mladi ljudi, prema Vebsterovom rječniku, za kulturu ne moraju da brinu!

Republika Srpska 05.01.2015 | 09:50
Od kulture najviše konzumiraju kafu

Naime, ako je suditi po Vebsterovom rječniku, riječ "kultura", koja je proglašena za riječ 2014. godine, među mladima, kod nas ovdje i sada, više je nego prisutna.

Riječ kultura, objašnjava Piter Sokolovski, urednik rječnika Merijam Vebster, ne znači kultura u najužem smislu pojma, već je tu kultura transparentnosti u državnim i poslovnim institucijama, kultura poznatih ličnosti, kultura pobjede u sportu, kultura ispijanja kafe...

Od procijenjenih 100 miliona pretraga na sajtu rječnika, riječ kultura je imala rast od 15 odsto iz godine u godinu i stoga je proglašena za riječ 2014.

Ipak, one koji su se ponadali da ispijanjem kafe konzumiraju kulturu, pojašnjenje sociologa prof. dr Ivana Šijakovića će razočarati.

"To o čemu je Vebsterov rječnik govorio - kultura ispijanje kafe, to se ne može svesti u pojam kulture. Ako mladi ispijaju kafe, tračaju… oni na taj način provode slobodno vrijeme, umjesto da možda čitaju knjige, takmiče se u kvizovima znanja ili nešto drugo što bi ulazilo u kulturu - dakle, ispijanje kafe nema veze sa kulturom, to ulazi u slobodno vrijeme", ističe on.

I Milan Milošević, profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru u Prijedoru, ironično tvrdi da Vebstreov rječnik pravi ustupak mnogim mladima, koji i ne znaju da zapravo ispijanjem kafa i piva konzumiraju kulturu.

"Dio koji se odnosi na kulturu ponašanja, iako osnovni element kulturnog izobraženja, kod današnjih učenika poprilično 'skrozira' na nezahvalnu razinu", dodaje on.

Tvrdi da se, iako većina škola nudi obiman program vannastavnih aktivnosti, u šta spadaju sekcije i naučni, a ne rekreativni izleti, manji broj učenika, na nagovor roditelja ili svojevoljno, entuzijastički strasno pozabave istim. Ti, uslovno rečeno, aktivniji mladi u velikom broju kulturu konzumiraju u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) RS u Banjaluci.

"Članstvo u gradskoj biblioteci čine zaposleni ljudi, penzioneri, srednjoškolci, studenti, a posljednje dvije grupe u najvećem broju, dok su u univerzitetskom odjeljku uglavnom studenti i naučni radnici. Dakle, otprilike 90 procenata mlađih ljudi", pojašnjava radnica te institucije Oriane Vuković.

Kvazi umjetnici

Ondina Lepki, student italijanskog i srpskog jezika i književnosti na Banjalučkom univerzitetu, ističe da kao društvo i zajednica ne njegujemo i nemamo razvijenu svijest o tome šta su kultura i kulturno.

"U medijima nas 'bombarduju' privatnim životom kvazi umjetnika, a ne njihovim radom i umjetnošću i zbog tog pogrešnog sistema vrijednosti i stavljanja akcenta na nebitne stvari, degradiramo ono bitno", ističe ona.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar