Obećana zemlja za Srbe je - Belgija!

"Srbe veoma cene ovde. Janković je pravi gospodin. Mitrović je pun pogodak. I Marušić je pravi... Rnić je bio promašaj”, komentariše ugledni belgijski novinar Jirgen Geril.

Fudbal 05.01.2015 | 13:40
Obećana zemlja za Srbe je - Belgija!

U Srbiji se od fudbala retko ko najeo hleba, ali ma kakva bila Superliga je i dalje odličan izlog za bogatije evropske klubove. Pa i one ne tako bogate. Recimo za klubove iz Belgije, koja je poslednjih godina postala prava meka za srpske fudbalere, pa u Župiler Pro ligi ovih dana fudbal živi 13 "naših" igrača i čak trojica trenera. Retke su zemlje sa većom srpskom kolonijom.

A ona bi već ove zime trebalo da postane značajno veća. Dušan Mićić je već potpisao Lirs, nije nemoguće da će njegovim stopama ovih dana i Savo Pavićević, u vezu sa belgijskim timovima dovodio se i Marko Poletanović, ranije Darko Lazović… Predstavnici nekoliko belgijskih klubova poslednjih meseci žive na relaciji Brisel – Beograd.

Srpska fudbalska škola je očigledno još na ceni u Belgiji? Odgovor smo potražili kod Jirgena Gerila, uglednog novinara dnevnika Nieuwsblad.de.
"Pisalo se o tome i ovde. Ali ima Belgija istoriju sa srpskim fudbalerima. Setite se Nenada Jestrovića, Laneta Jovanovića, pa i Aleksandra Ilića. Srpsko tržište je belgijskim klubovima zanimljivo jer im je pristupačno. To su cene koje mogu da plate. Nije preskupo. Rizik se isplati, čak i kada se neko ispostavi kao promašaj kao što je u Anderlehtu bio Nemanja Rnić. Ali Aleksandar Mitrović je - primera radi – pun pogodak! Luka Milivojević nije bio toliko dobar. U Genku obožavaju srpske fudbalere, iako još čekaju da Aleksandar Čavrić i Sergej Milinković Savić prorade. U slučaju Mehelena javnost se čak pribojavala da će se stvoriti nekakav srpski klan jer tamo igraju Dalibor Veselinović, Miloš Kosanović i Ivan Obradović, a trener je Aleksandar Janković. Ali svi su se pokazali kao pravi profesionalci", kaže Geril za MOZZART Sport.

A kad se već dotakao trenera morali smo da se na tom mestu i zadržimo. Pored Jankovića, tu su i Ivan Vukomanović (Standard Lijež) i doskorašnji trener Crvene zvezde Slaviša Stojanović.
“Sve ih jako cene. Janković govori engleski jezik, francuski, već je savladao i holandski. Zna da radi sa mladim momcima, veoma je talentovan. Pravi gospodin. I Vukomanović je poliglota, ali ga ovde ne cene previše kad je reč o taktici. Stojanović je sasvim druga priča. On se upustio u nemoguću misiju sa Lirsom. Mnogo težak zadatak, posebno zato što je ovde konkurencija veoma jaka”.

Igrači su ipak osnova fudbala. I ljudi zbog kojih navijači i dolaze na tribine?
“Svi su visoko kotirani. Tehnički su odlično potkovani, barem većina, ne prave probleme, nisu teški za saradnju, slušaju savete, vrlo brzo se prilagode. Pogledajte samo Jovanovića ili sada u Mehelenu Obradovića i Kosanovića. I Adam Marušić je pravi. Veliko otkrovenje. Brz, efikasan. Na njemu i Mitroviću će Kortrajk i Anderleht će sigurno dobro zaraditi. Barem se oni tako nadaju”.

A kad smo već kod profita – koliko mogu igrači da stave u džep? Belgija baš nije Premijer liga. Jirgen Geril nam otkriva kako to otprilike izgleda.
"Mislim da Mitrović ima oko 800.000 evra godišnje. Nije to najveća plata u Anderlehtu, ali još je on dosta mlad. Mogao bi uskoro da dobije i povišicu. Recimo, najplaćeniji fudbaler lige je Matijas Suarez, koji prima oko 1.400.000 evra. Pritom su tu i premije. I to dobre. Na primer, za titulu svaki igrač dobije po 100.000 evra. Manji klubovi međutim nisu ni blizu. U Lirsu je to uglavnom između 5.000 i 8.000 mesečno. Hajde da kažemo do 100.000 evra godišnje. U Kortrajku je možda nešto više. Između 100.000 i 200.000, ali bliže ovoj prvoj cifri", komentariše Geril.

Daleko od evropskog vrhunca, ali sasvim dovoljno da se zaradi za više nego pristojnu penziju u Srbiji. Uostalom, belgijska Pro lige samo od prodaje TV prava godišnje zaradi oko 70.000.000 evropskih novčanica. Superliga tu ne može ni da se poredi sa Evropom.

Srpski igrači u Belgiji:

Vladan Kujović (Klub Briž); Aleksandar Mitrović (Anderleht); Adam Marušić, Nebojša Pavlović (Kortrajk); Uroš Vitas (Gent); Sergej Milinković Savić, Aleksandar Čavrić (Genk); Jugoslav Lazić (Lokeren); Miloš Kosanović, Dalibor Veselinović, Ivan Obradović (Mehelen); Miloš Marić (Beveren); Boban Bajković, Dušan Mićić, (Lirs); Deni Milošević (belgijsko državljanstvo - Standard).

Bez Srba:
Šarlroa, Zulte Varegem, Muskron, Vesterlo, Serkl Briž.

Treneri:
Ivan Vukomanović (Standard), Aleksandar Janković (Mehelen), Slaviša Stojanović (Lirs).

Komentari / 0

Ostavite komentar