4 skakaonice: Frajtag osvojio Insbruk!

Nemački ski skakač Rihard Frajtag trijumfovao je na trećoj stanici turneje „Četiri skakaonice“, na legendarnom Bergizelu u Insbruku.

Ostali sportovi 04.01.2015 | 17:00
4 skakaonice: Frajtag osvojio Insbruk!

Frajtag, koji je tako postao prvi Nemac posle Svena Hanavalda koji je slavio na nekom od takmičenja u okviru Novogodišnje turneje.

On je do trijumfa u Insbruku došao ukupnim skorom od 278,5 bodova i skokovima od 133,5 i 132 metra, ispred vodećeg na turneji Štefana Krafta.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našli su se Švajcarac Simon Aman i Norijaki Kasai iz Japana, koji su imali isti skor.

Pored Frajtaga, u centru pažnje u Insbruku su se našli Kraft i njegov sunarodnik Mihael Hajbek, koji su za manje od sat vremena dva puta postavili novi rekord Bergizela.

Poslednja stanica turneje tradicionalno će biti Bišofshofen, u utorak, a pred te skokove, Kraft ima ubedljivu prednost. Mladi Austrijanac drži čelo poretka sa 835,4 bodova, ispred Hajbeka sa 812,3 i Slovenca Petera Prevca sa 806.

Prva runda u Insbruku protekla je u znaku Krafta, koji je bio izjednačen na čelu sa Frajtagom, ali je imao neverovatan skok od 137 metara. Iza njih dvojice tada je bio Kasai, koji je imao deset bodova manje.

U drugoj rundi, Hajbek je za metar pomerio Kraftov rekord i iako je na kraju bio šesti, postarao se i da Austrijanci imaju razloga za slavlje na svom terenu.

Aman je u prvoj rundi bio četvrti i skokom od 130,5 metara ušao je u konkurenciju za mesto na podijumu, a to je i uspeo kada se Kasai skokom od 132 metra, a lošijim ocenama, izjednačio sa njim. Zanimljivo, to je već drugi put ove sezone da su njih dvojica bili izjednačeni, pošto su u finskoj Ruki u novembru podelili trijumf.

Sledeći je bio Frajtag, koji je leteo do 132 metra, a pošto je Kraft za pet metara bio kraći, bilo je jasno da Nemac odnosi pobedu u Insbruku prvi put posle 13 godina.

Iza najbolje četvorice sledila su dvojica Austrijanaca – Gregor Šlirencauer i Hajbek, ispred aktuelnog osvajača Svetskog kupa Kamila Štoha i još jednog Nemca Zeverina Frojnda. Među najboljom desetoricom našli su se i Norvežanin Anders Jakobsen i Roman Kudelka iz Češke.

Hajbek trenutno drži čelo generalnog plasmana Svetskog kupa sa 589 bodova, a slede ga Kraft sa 557 i Kudelka koji ima 556.

Komentari / 0

Ostavite komentar