Najveći januarski transfer promašaji!

U subotu je u većini evropskih zemalja počeo januarski prelazni rok, u centru pažnje je svakako Engleska, gde se po pravilu najviše trguje.

Fudbal 03.01.2015 | 22:00
Najveći januarski transfer promašaji!

Svaki januar donese nekoliko zanimljivih transfera, ali ne bude svaki od njih isplativ. Portal Goal.com napravio je listu 20 najvećih zimskih transfer promašaja.

Među njima je nekoliko pozajmica, potom transfer rekorda, a ostaje utisak da ih je u poslednjih nekoliko godina bilo mnogo više nego ranije.

Pored "promašaja" koji se nalaze na predstojećoj listi, ne treba zaboraviti ni prelazak Stena Kolimora u Real Ovijedo, Alfonsa Alveša u Midlsbro, te Kima Ćelstrema u Arsenalu prošle zime.

20. Nikola Anelka – prošlog januara pozajmljen iz Šangaja u Juventus. To mu je bio 11. klub u karijeri. Igrao je samo tri puta, nije dao gol. Završio je u Vest Bromviču, pa u Indiji.

19. Maniš – jedan od ključnih igrača Porta u osvajanju Lige šampiona 2004, karijeru je nastavio u Atletiko Madridu, da bi 2008. prešao u Inter. Odigrao svega desetak utakmica.

18. Mario Baloteli – dolazak u Liverpul se može smatrati letnjim promašajem, a zimski je napravio pre dve godine. Tada se iz Mančester Sitija vratio u domivinu, Milan ga je platio 20 miliona evra. Bio je solidan u prvoj sezoni, ali je nestao u drugoj. "Rosoneri" su odlično prošli sa Liverpulom.

17. Urbi Emanuelson – još jedan promašaj Milana. Svojevremeno je kao član Ajaksa bio jedan od najinteresantnijih bekova Evrope. Milanezi su ga platili 2,5 miliona evra, nikad nije dostigao očekivani potencijal.

16. Ibrahim Afelaj – bio je velika nada holandskog fudbala, a Barselona je naizgled bila miljenik sreće jer ga je dobila za samo 3 miliona od PSV-a. Nije ostavio petač na Kamp Nouu, pozajmljen je Olimpijakosu.

15. Beni Mekarti – Blistao je u dresu Porta i Blekburna, pa je Vest Hem očekivao veliko pojačanje kada ga je platio 2,5 miliona evra. Za dve sezone odigrao je 13 utakmica bez gola.

14. Tomas Gravesen – u dresu Evertona bio je neprelazan u sredini terena, pa ga je Real doveo za 4 miliona da čuva leđa Zidanu, Bekamu i Gutiju. Nije se proslavio, vratio se u Englesku posle šest meseci. Utehu je pronašao u odličnom biznisu koji mu je doneo 80 miliona funti. Sada uživa u penziji u Las Vegasu.

13. Sanjuel Kufur – stub Bajernove odbrane na prelazu dva veka, preošao je iz Rome u Ajaks 2008. i već na kraju sezone vraćen nazad u Rim.

12. Fabijen Bartez – šampion sveta, jedno vreme velika uzdanica Mančester Junajteda, odlučio je da se 2007. vrati iz penzije i pomogne Nantu. Nije uspeo, vratio se u penziju pre kraja sezone.

11. Maksi Lopes – iz River Plejta u Barsu 6,2 mil 2005. Dao gol iz prvog šuta, ali trajao samo 18 meseci

10. Žilijen Fober – vezni igrač je 2009. prešao iz Vest Hema u Real Madrid. Najpoznatiji je po tome što je uspeo da zaspi na klupi na meču sa Viljarealom. Navijači ga šest meseci kasnije ispratili sa transparentom "Hvala za sve".

9. Danijel Fonseka – nakon nekoliko sjajnih sezona u dresu Napolija, Rome i Juventusa, 2000. se seli u River Plejt. Nije odigrao nijedan meč.

8. Andrej Aršavin – njegov prelazak iz Zenita u Arsenal za 15 miliona 2009. bio je rekordan transfer "tobdžija". Imao je povremene bljeske u Londonu, ali je ipak razočarao. Ipak, zadržao se četiri godine.

7. Breno – Bajern ga je kupio od Sao Paula za 12 miliona evra 2008. Svoje "mučenje" na klupi zamenio zatvorom nakon što je zapalio sopstvenu kuću.

6. Kristofer Samba – KPR ga je prodao Anžiju za 15 miliona, pa ga je godinu dana kasnije otkupio od ruskog kluba koji je odustao od napada na titulu i Evropu. Povratak nije prošao slavno, KPR je ispao iz elite, a on otišao.

5. Kostas Mitroglu – Fulam ga je kupio od Olimpijakosa za 15 miliona evra. Došao je kao jedan od najboljih strelaca Evrope. Odigrao je tri utakmice, Fulam ispao iz Premijer lige, on se vratio u Pirej.

4. Antonio Kasano – Real ga je platio Romi čak 30 miliona evra. Nije mogao da drži frižider zatvoren, pa se godinu dana kasnije vratio u Italiju.

3. Klas-Jan Huntelar – Još jedan "skup" promašaj Reala. Platio je Ajaksu 20 miliona evra za igrača koji nije imao pravo nastupa u Ligi šampiona. Zadržao se samo pola sezone. Eksplodirao je u Šalkeu.

2. Endi Kerol iz Njukasla u Liverpul za 35 miliona. Nekoliko golova tokom jeseni 2010. donela su mu spektakularan transfer na Enfild. Brzo je zaboravljen, bar njegov golgeterski učinak.

1. Fernando Tores – Njegov transfer Iz Liverpula u Čelsi za 50 miliona bila je najveća britanska "bomba". Nije pokazao ni promil onoga što ga je učinilo skoro legendom na Enfildu. Postao je neprevaziđen promašaj, mada je na Stamford Bridžu osvojio Premijer ligu, Ligu šampiona i Svetsko klupsko prvenstvo.

Komentari / 0

Ostavite komentar