Najpopularnija imena u regionu u 2014.

Prema podacima matičnih kancelarija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, najpopularnija imena koja su roditelji davali djeci u protekloj godini bila su Luka za dječake i Ana za djevojčice.

Region 03.01.2015 | 10:50
Najpopularnija imena u regionu u 2014.

Luka je, na primjer, najčešće ime novorođenih dječaka u nemuslimanskim dijelovima Bosne i Hercegovine, a slijede ga imena Stefan i Nikola. U Hrvatskoj su pored Luke dječacima najviše davana imena Ivan, Marko, David, Filip, Petar, Josip i Jakov, a za djevojčice su pored Ane omiljena imena bila Marija, Mia, Lucija i Sara, prenosi "Večernji list".
 
U Federaciji BiH u prethodnoj  godini najčešća muška imena dječaka bila su Amar, Tarik i Vedad dok su djevojčice dobijale imena Amina, Lamija i Ajna.
 
U Srbiji je Nikola već 20 godina najčešće ime koje dobijaju dečaci, tako je bilo i u 2014, iza Nikole sledi Luka,Stefan, Marko i Lazar.
 
Roditelji djevojčica najčešće su birali imena Milica, Anđela, Jovana i Ana. Za razliku od Srbije u susjednoj Crnoj Gori situacija je malo drugačija pa prema posljednjim podacima najviše dječaka je ponijelo ime Aleksandar, a slijede Zoran i Nikola. Kod djevojčica najučestalija imena su bila Marija, Biljana i Elena.
 
U Sloveniji su najpopularnija muška imena Franc, Janez, Anton i Ivan, a ženska Marija, Ana, Maja i Irena.

Izvor: Večernji list

Komentari / 0

Ostavite komentar